Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 007 personen een verkeersboete!

<< Keer terug naar het nieuwsoverzicht

Hoe veranderen alcoholcontroles en flitsboetes binnenkort misschien?

 

Met de verkiezingen bijna in zicht wil Groen flink inzetten op verkeersveiligheid. Hoewel de cijfers voor 2017 veel positieve evoluties schetsten, vinden ze toch dat er nog werk aan de winkel is. En dat willen ze zo aanpakken.

 

Welke veranderingen wil Groen doorvoeren bij alcoholcontroles?

De voorgestelde veranderingen zetten meteen zwaar in op alcoholcontroles doorheen het hele land. Tijdens de BOB-wintercampagne wil Groen het aantal controles optrekken tot 500.000, tijdens de zomercampagne tot 400.000. Buiten die campagnes worden er nog eens 500.000 verspreid over het hele jaar. Bovendien worden als het van hen afhangt tijdens zulke alcoholcontroles niet enkel ademtests afgenomen, ook de verzekeringspapieren en keuringbewijzen van de auto neemt de politie beter onder loep.

Dagelijks worden namelijk maar liefst zo’n 80 bestuurders tegengehouden zonder verzekering. Meer alcoholcontroles verspreid doorheen het jaar zou de pakkans bij rijden onder invloed en onverzekerd rijden moeten verhogen.

 

Hoe willen ze flitsboetes veranderen?

Niet enkel bij rijden onder invloed wil Groen ingrijpen, ook flitsboetes moeten volgens hen anders worden uitgedeeld. Nu worden overtreders enkel langs de achterkant geflitst, maar dat legt enkel de snelheidsovertreding vast. Kamerlid Stefaan Van Hecke licht toe dat infraroodcamera’s het mogelijk maken vooraan te ‘flitsen’ zonder de bestuurder te verblinden. Volgens Van Hecke is dit voor de Privacycommissie alvast geen probleem.

Door vooraan te flitsen pikt de camera meteen ook andere overtredingen op, zoals of de chauffeur een gordel droeg of al dan niet met de gsm achter het stuur zat. Zo kan geflitst worden flink wat meer dan flitsboetes opleveren.

 

Welke andere aanpassingen willen ze doorvoeren?

Niet enkel rijden onder invloed en flitsboetes mogen herzien worden volgens Groen. Ze willen vooral ook preventief werken tegen zaken die nu al hard worden aangepakt, zoals vluchtmisdrijf. Daar wil de partij in verschillende luiken tegen optreden, beginnende bij aangepaste rijopleidingen. De theoretische instructies zouden dan ook omvatten hoe je juist handelt bij een ongeval, waardoor veel onopzettelijke vluchtmisdrijven al vermeden zouden worden. Bovendien zouden de processen en straffen efficiënter en beter moeten verlopen.

 

Wat kan ik nu verwachten als ik geflitst wordt? Wat als bij een alcoholcontrole blijkt dat de verzekering van mijn auto verlopen is? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel