Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 002 personen een verkeersboete!

Welke verkeersboete riskeer je zonder winterbanden?

Waarom naar winterbanden wisselen zoals op deze foto? Boetecalculator duidt de mogelijke verkeersboete.

De paasvakantie is je laatste kans om in Europa met het hele gezin te genieten van sneeuwpret. Heel wat Belgen trekken dan ook met de auto naar Frankrijk, Oostenrijk, Italië of Zwitserland om er de latten aan te binden. Ruil jij die felgekleurde paaseitjes ook maar al te graag voor witte sneeuwballen? Lees dan zeker deze tips om een verkeersboete in het buitenland te vermijden.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In Duitsland is het zo dat er voor winterbanden geen vaste periode is vastgelegd. Ze zijn enkel verplicht bij ‘winterse weersomstandigheden’. Rijd je met ongeschikte banden, riskeer je een verkeersboete van €60. Veroorzaak je ook hinder dan bedraagt de boete €80. In Frankrijk zijn winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht wanneer dit met een verkeersbord wordt aangegeven.

Ook in Zwitserland is er voor het gebruik van winterbanden geen wettelijke regeling. Toch kan ook daar het rijden zonder winterbanden bij winterse omstandigheden je een verkeersboete opleveren.

Welke landen hebben een vaste periode voor winterbanden?

In Oostenrijk is de wetgeving iets duidelijker. Trek je op wintersportvakantie naar Oostenrijk tussen 1 november en 15 april, dan moet je auto verplicht uitgerust zijn met winterbanden en dien je ook sneeuwkettingen bij te hebben. Bovendien moet de profieldiepte van de radiaalbanden minimum 4mm bedragen en van de diagonaalbanden minimum 5mm.

Tevens moeten je winterbanden voorzien zijn van het symbool M+S of het sneeuwvloksymbool. Een verkeersboete voor het rijden zonder winterbanden kan oplopen van €35 tot maar liefst €5000. Er bestaat zelfs een kans dat je auto in beslag genomen wordt!

Hoe moet je jouw rijstijl aanpassen met winterbanden?

Natuurlijk is het niet voldoende om even de banden te wisselen en op vakantie te vertrekken. Controleer je auto volledig en bovenal: maak je bewust van je rijstijl! Winterbanden zorgen wel voor een betere wegligging in minder gunstige omstandigheden, maar ze zijn geen garantie op een rit zonder ongelukken. Een aangepaste rijstijl is essentieel!

Zelfs als je auto is uitgerust met ABS of ESP is het belangrijk om voldoende afstand te houden en je snelheid aan te passen. Zo voorkom je ook een snelheidsovertreding tijdens je wintersportvakantie.

Ook in eigen land is het belangrijk om je bewust te zijn van je rijstijl. Toch een overtreding begaan? Bereken je verkeersboete hieronder met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan onze specialisten.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel