Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 002 personen een verkeersboete!

Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

Een oudere man liet zijn auto aanpassen volgens het verkeersrecht - Boetecalculator

Na een rijvaardigheidstest kunnen sommige senioren voorkomen dat ze hun rijbewijs moeten inleveren als ze aanpassingen aan hun auto laten uitvoeren. Zo hoeven ze in de toekomst niet te vrezen dat ze overal met de e-bike naartoe moeten en blijft de verstandhouding met hun verzekeraar optimaal. Maar wat zegt het verkeersrecht over dergelijke aanpassingen aan voertuigen? Boetecalculator zocht het uit!Welke aanpassingen laat het verkeersrecht toe?

Een heel aantal 65-plussers krijgt vroeg of laat te maken met pijnlijke gewrichten in de armen en benen, die de beweeglijkheid van deze ledematen in de weg kan gaan staan. Voor deze chauffeurs zijn er aantal oplossingen die het besturen van de auto kunnen vergemakkelijken.

Voor een aantal senioren kan het handig zijn wanneer een gaspedaal kan worden bediend met de linkervoet. Hiervoor wordt een opklapbaar of afneembaar gaspedaal aangebracht samen met een afdekplaat die het originele gaspedaal afschermt. Is het nodig dat er een aanpassing komt aan de drie pedalen? Dan wordt er gekozen voor parallelpedalen die bovenop de originele worden bevestigd.

Wanneer de chauffeur niet langer gebruik kan maken van zijn benen kan een gasring die op of achter het stuur wordt geplaatst de functie van het gaspedaal overnemen. Ook de bediening van het stuur zelf kan worden vereenvoudigd door het bevestigen van een stuurbol, voorzien van een paneel met knoppen waarmee je onder andere de lichten en richtingaanwijzers kan bedienen.

Wanneer mag je aanpassingen laten uitvoeren?

Om aanpassingen ten behoeve van personen met beperkte mobiliteit conform het verkeersrecht te kunnen laten uitvoeren, moet in België eerst een officiële aanvraag indienen. Als het gaat over ingrepen aan de kant van de bestuurder moet je ook eerst het CARA raadplegen. Zij bepalen op basis van je problematiek welke oplossing het meest geschikt is.

Wie mag de aanpassingen aanvragen?

Er zijn verschillende mensen die de aanvraag kunnen indienen. Het gaat dan over de chauffeur zelf of over de al dan niet gecertificeerde verbouwer die de aanpassingen aan de auto zal uitvoeren. Afhankelijk van wie de aanvraag doet, wordt er door de FOD Mobiliteit en Vervoer een bepaalde procedure gevolgd.

Nadat de aanpassingen zijn uitgevoerd, moet je als chauffeur mogelijk een nieuw rijexamen afleggen en legt het CARA indien nodig een aanpassing van je rijbewijs op.

Heb je je auto laten aanpassen, maar ben je niet zeker dat dit volgens de regels van het verkeersrecht is gebeurd? Neem dan contact op met de experts van Boetecalculator!

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel