Alcoholslot of boete dronken rijden voor 2018?

Waarom kregen we vroeger geen alcoholslot maar wel boete voor dronken rijden?


Man blaast in meettoestel en riskeert boete voor dronken rijden bij dronkenschap. - Boetecalculator

Een alcoholslot is niet iets heel recent. Het systeem bestaat al een aantal jaar en rechters hebben ook al langer de mogelijkheid een alcoholslot op te leggen als maatregel. Toch werd het systeem niet veel gebruikt voor de wetswijziging in juli 2018. Jammer, want een alcoholslot lijkt wel effectiever te zijn dan een boete voor dronken rijden. Waarom werd het zo weinig toegepast? Boetecalculator gaat op onderzoek uit.

Hoeveel kost een alcoholslot?

Wie een alcoholslot moet laten installeren, krijgt niet gratis zo’n toestel ter beschikking. Je moet het toestel aankopen of huren. Voor 1 jaar komt de aankoopprijs op ongeveer €2550 terwijl je voor 3 jaar al aan €4000 zit. Bij huren komt het op €2200 per jaar. Hou er wel rekening mee dat dit enkel de prijs is voor het gebruik van het alcoholslot. Het omkaderingsprogramma kost ook geld natuurlijk. De prijs daarvoor is €1210 voor 1 jaar tot €1700 voor 3 jaar.

Veel bestuurders die voor de wetswijziging in aanmerking kwamen voor een alcoholslot waren niet bereid het systeem te laten installeren door de kostprijs of omdat ze het omkaderingsprogramma niet zagen zitten. Ze kozen er dan voor een wat hogere boete voor dronken rijden te betalen in de plaats van een alcoholslot te aanvaarden. Veel rechters waren ook niet overtuigd van het systeem.

Hoe effectief is een alcoholslot?

Het Vias Institute deed onderzoek naar de gewenste effecten van het alcoholslot. En de resultaten waren positief. Zo zou het systeem de kans op recidive met maar liefst 75% verminderen. Dat is een beter resultaat dan boetes voor dronken rijden kunnen voorleggen.

Het onderzoek gaf aan dat het omkaderingsprogramma heel belangrijk is. In dat programma proberen medewerkers een gedragswijziging bij de deelnemers door te voeren. Men wil zo vermijden dat ze nog dronken achter het stuur zouden kruipen.

Vrijwillig een alcoholslot laten plaatsen?

Je kan een alcoholslot ook vrijwillig laten plaatsen in aanloop naar je proces. De kostprijs daarvoor komt overeen met de prijs als wanneer de rechter het systeem oplegde. Het slot vrijwillig laten plaatsen betekent niet dat je ongestraft wegkomt met je alcoholovertreding. Je loopt nog steeds kans op een boete voor dronken rijden, een rijverbod of een verplicht alcoholslot.

Hoe zit het met boetes voor dronken rijden bij bus- of taxichauffeurs? Vraag raad aan de specialisten van Boetecalculator of bereken hieronder je boete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.