Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 003 personen een verkeersboete!

Hoe voorkom ik een bekeuring of een ongeval in de winter? Met winterbanden!

Winterbanden hebben diepere groeven. De kans op een bekeuring wordt kleiner. - Boetecalculator

Wanneer alle blaadjes van de bomen gevallen zijn en de temperatuur vooral ’s nachts nog amper boven het vriespunt komt, worden de omstandigheden om met de auto de weg op te gaan er zeker niet beter op. Minutenlang in de kou op de voorruit staan krabben of de auto die maar met veel moeite start: het zijn bekende taferelen. En als je dan vertrekt, merk je dat de weg er glad bij ligt. Hoe geraak je toch veilig, zonder ongeval en/of bekeuring, op je werk in de winter?

Wat zijn winterbanden?

Er zijn drie aspecten waardoor winterbanden verschillen van zomerbanden. Allereerst hebben ze extra inkepingen in het oppervlak. Wanneer er meer grip nodig is door ijzel of rijmplekken op de weg ‘bijten’ die inkepingen zich vast in het wegdek. Ten tweede blijven ze veel langer soepel bij lagere temperaturen dan zomerbanden of vierseizoensbanden. En ten derde rijden ze veel comfortabeler en hebben ze een tragere slijtage dan zomerbanden die ook de winter moeten doorstaan.

Deze factoren zorgen ervoor dat de remafstand veel korter is, er minder kans is op slippen en dus ook minder kans op een ongeval of bekeuring.

Het is belangrijk steeds alle vier de banden te vervangen voor de winter. De banden moeten een minimale profieldiepte hebben van vier mm en ze mogen maximum vier winters gebruikt worden. Een ezelsbruggetje om dit gemakkelijk te onthouden? 4x4x4-regel.

Met winterbanden kan je in ieder geval met meer vertrouwen achter het stuur kruipen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar zeker wel aangeraden. Veel mensen laten na om ze te leggen door een hoge kostprijs. De banden op zich zijn inderdaad niet goedkoop maar het geeft een vertekend beeld. Doordat ze maar een half jaar op de auto liggen, verslijten ze maar half zo snel.

In vele landen waar we massaal naartoe trekken op wintersportvakantie zijn winterbanden wel verplicht. Als je zonder rijdt, bega je een verkeersovertreding en volgt er een bekeuring of erger nog: inbeslagname van de auto! In Duitsland riskeer je een boete van €60. Worden anderen gehinderd doordat je zonder winterbanden rijdt? Dan loopt het al snel op tot €80. In Frankrijk duiden borden aan waar ze verplicht zijn en waar niet.

In Oostenrijk nemen ze winterbanden wel heel serieus. Ze zijn verplicht tussen 1 november en 15 april. Als je in die periode betrapt wordt zonder winterbanden, moet je tussen de €35 en €5000 ophoesten. En de auto kan in beslag genomen worden.

Wat als ik zonder winterbanden een ongeval heb?

Een veel gehoord fabeltje is het feit dat je zonder winterbanden niet verzekerd bent als het sneeuwt. Dat is dus niet waar. In de modelpolis is er geen enkele clausule die over winterbanden gaat. Vele verzekeringsmaatschappijen moedigen het gebruik van winterbanden wel aan. Als je even goed rondzoekt, kan je je winterbanden misschien wel aan een lagere prijs aankopen doordat de verzekeringsmaatschappij bijspringt.

Als er een betwisting is over wie in schuld is bij een ongeval, kan het wel voorkomen dat je zonder winterbanden in het nadeel bent.

Ben je door het rood licht gereden omdat je zonder je winterbanden niet meer veilig op tijd kon stoppen? Bereken dan hieronder je boete met onze handige boetecalculator of vraag raad aan de experten bij Boetecalculator.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel