Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 007 personen een verkeersboete!

Welke verkeersovertreding begaat de ‘filerat’?

Smartphone in auto met app die files weergeeft. Boetecalculator over de verkeersovertreding van de filerat.

De filerat is geen onbekende op Belgische wegen. Hij of zij tracht op niet reglementaire, en soms zelfs ronduit gevaarlijke, manieren de file te slim af te zijn. Aangezien de files in België blijven toenemen en oktober tevens de filemaand bij uitstek is, willen we de filerat wijzen op welke verkeersovertreding hij begaat. En wees gerust: de boete volgt!

Wat als je de parking oprijdt?

De filerat probeert de file te ontwijken door via parkings en tankstations de stilstaande auto’s voorbij te steken. Winst? Amper een paar honderd meter! Bovendien moet je op de meeste autosnelwegparkings een heel parcours afleggen voor je de weg weer op kan. Een compleet zinloze actie dus en bovendien een verkeersovertreding die door de politie bekroond wordt met een geldboete van €55.

Aan tankstations is de snelheid ook meestal beperkt. De filerat begaat hier dus vaak een tweede verkeersovertreding. Tweemaal pech in de portefeuille en geen meter ingehaald!

Wat als je de pechstrook als ‘fast lane’ gebruikt?

Rijd je met een prioritair voertuig zoals een politiewagen of ambulance? Of rijd je met een takelwagen en ben je op weg naar het ongeval dat de file veroorzaakte? Enkel in deze gevallen heb je het recht om over de pechstrook te rijden. In alle andere gevallen bega je een verkeersovertreding waarvoor de boete kan oplopen tot €2000.

Bovenop de geldboete riskeer je ook een rijverbod. Dit kan gaan van ten minste 8 dagen tot maximum 5 jaar.

Welke trucjes helpen wel?

Asociaal rijgedrag om de file te omzeilen wordt dus sowieso bestraft. Om de file én een verkeersovertreding te vermijden bestaan er gelukkig enkele alternatieven. Denk daarbij aan apps als Waze die je informeren over files, flitsers, controles en gevaren op de weg. Wat weinig mensen weten is dat Waze dezelfde technologie gebruikt als Google. En Google Maps kan je ook offline gebruiken.

Vergeet niet dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de files. Pas dus in de herfst ook je rijstijl aan om de kans op ongevallen en files te verkleinen.

Beging je toch een verkeersovertreding, al dan niet in de file? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel