Hoe stelt de politie rijden onder invloed van drugs vast?

Hoe kunnen drugs worden opgespoord?
Hoe lang is druggebruik aantoonbaar?
Welke drugs zijn het moeilijkst op te sporen?

Pillen drugs die de politie bij een speekseltest mogelijk niet kan opsporen. - Boetecalculator

Wie rijdt onder invloed van drugs brengt zowel zichzelf als andere weggebruikers in gevaar. De kans op een ongeval neemt toe en dus zet de politie in op drugtests om bestuurders te betrappen op deze verkeersovertreding. In 2017 investeerde de regering maar liefst 432000 euro in speekseltests. Ondertussen zal dat nog meer zijn. Maar hoe werken zo’n drugstests eigenlijk? En hoe betrouwbaar is de speekseltest van de politie?

Hoe kunnen drugs worden opgespoord?

Eerst en vooral moet je weten dat wanneer je wordt onderworpen aan een drugscontrole de politie 3 stappen moet volgen om deze verkeersovertreding vast te stellen. Eerst wordt er aan de hand van een gestandaardiseerde checklist nagegaan of je uiterlijke tekenen van druggebruik vertoont. Indien er 3 kenmerken over 2 rubrieken worden geconstateerd, volgt er een speekseltest.

Bij een positief resultaat van de speekseltest, laat de politie ook een speeksel- of bloedanalyse uitvoeren. Er is nog steeds een bepaalde foutenmarge op speekseltests. In ongeveer 10% van de gevallen is het resultaat vals-positief en word je alsnog vrijgepleit.

Hoe lang is druggebruik aantoonbaar?

Het effect van drugs is vaak al lang uitgewerkt als de sporen toch nog zichtbaar zijn in je lichaam. Hoe lang drugs opspoorbaar blijven en hoe lang je dus kan beboet worden voor je verkeersovertreding, hangt af van het type drug. Sporen van cocaïne kunnen tot 3 dagen na het gebruik ervan in je bloed terug te vinden zijn, terwijl LSD al na 3 uur uit je bloed verdwenen is. In je urine blijven sporen van LSD wel 3 dagen zichtbaar.

Cannabisgebruik spant de kroon! Deze overtreding kan maar liefst tot 2 weken na het roken van een joint opgemerkt worden in je bloed en een maand in je urine.

Welke drugs zijn het moeilijkst op te sporen?

Klassieke speekseltests zoeken naar sporen van de meest bekende drugs. Omdat drugproducenten constant met nieuwe stoffen experimenteren die de test niet herkent, kunnen heel wat bestuurders ongestraft verder rijden.

In 2017 bleek dat 11% van de bestuurders die een negatieve speekseltest aflegden toch zo’n onbekende drug hadden genomen. Zij ontkwamen dus aan de straffen die gelden voor deze verkeersovertreding. 7% van de bestuurders met een positieve test voor bekende stoffen zoals cocaïne, amfetamines of cannabis hadden daarnaast ook designerdrugs in hun systeem.

Heb je zelf een positieve speekseltest afgelegd? Of beging je een andere verkeersovertreding? Bereken hieronder je boete of stel je vraag onmiddellijk aan de medewerkers van Boetecalculator.

  • Posted in Drugs
  • Comments Off on Hoe stelt de politie rijden onder invloed van drugs vast?

Comments are closed.