Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 002 personen een verkeersboete!

Kan ik ook voor te traag rijden een verkeersboete krijgen?

Snelheidsmeter staat op 190 km/h maar ook te traag rijden leidt tot verkeersboete. – Boetecalculator

Een groot aandeel van alle verkeersongevallen zijn te wijten aan overdreven snelheid. Iedereen weet wel dat te snel rijden levensgevaarlijk is voor jezelf en voor andere weggebruikers. Maar wist je ook dat te traag rijden gevaarlijk kan zijn? De specialisten van Boetecalculator leggen alles haarfijn uit.

Wat zijn de gevaren van te traag rijden?

Het gevaar dat schuilt achter te traag rijden hangt af van het type weg waarop je je bevindt. Op autosnelwegen geldt er een minimumsnelheid van 70 km/h. Als je trager dan 70 km/h rijdt, dreig je aangereden te worden door andere bestuurders die niet verwachten dat je je aan die snelheid verplaatst. Bestuurders die daardoor bruusk moeten remmen of fel moeten uitwijken, creëren heel gevaarlijke situaties. Zeker als je niet op de rechterrijstrook rijdt en de andere bestuurders wat afgeleid zijn, is het enorm gevaarlijk.

Op andere wegen creëer je door te traag te rijden al vlug een lange file achter je aan. De kans bestaat dat bestuurders achter je ongeduldig worden en onverantwoorde inhaalmanoeuvres gaan uitvoeren. Daarnaast is het ook voor overstekende voetgangers of andere voertuigen gevaarlijk. Het is voor hen moeilijk in te schatten of je hen voorlaat of niet als je heel traag rijdt.

Kan ik dan ook daadwerkelijk een verkeersboete krijgen?

Door de minimumsnelheid op de autosnelweg niet te respecteren, loop je dus het risico op een verkeersboete. Hoe zit het dan op de andere wegen waar geen wettelijke minimumsnelheid geldt? Ook daar kan je een verkeersboete voor te traag rijden krijgen. Het is bij wet verboden andere weggebruikers te hinderen door abnormaal traag te rijden of plots te remmen als daar geen reden voor is. Het gaat dan om een overtreding van de eerste graad.

Waarom rijden we te traag?

Wat zijn dan redenen waarom we te traag zouden rijden? Allereerst zijn mensen vaak bang om op autosnelwegen te rijden. Angst is een slechte raadgever. Het is veel veiliger mee te gaan met de stroom dan te traag te rijden.

Daarnaast rijden mensen te traag uit pure voorzichtigheid bijvoorbeeld omdat ze te zwaar geladen zijn. De gevolgen van een ongeval aan een lagere snelheid zijn inderdaad meestal veel minder erg dan van een ongeval aan hogere snelheid. Onderzoek wijst wel uit dat bij dodehoekongevallen de snelheid maar weinig verschil maakt.

Een volgende reden is uit voorzichtigheid omdat bestuurders onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen. Niet alleen riskeer je dan een verkeersboete voor te traag rijden maar nog een extra boete voor rijden onder invloed.

Reed je eerder te snel dan te traag en ben je daarom geflitst? Bereken hieronder snel je verkeersboete met de handige boetecalculator. Stel daarnaast al je vragen aan onze specialisten.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel