Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekent 001 persoon een verkeersboete!

Waarvoor kunnen senioren op de e-bike verkeersboetes krijgen?

Oudere dame voorkomt verkeersboetes door reglementair met de e-bike te rijden - Boetecalculator

Meer dan de helft van de verkeersdoden zijn senioren en uit onderzoek blijkt dat dit onder andere te maken heeft met de opmars van de elektrische fiets bij 65-plussers van wie de rijvaardigheid vermindert. Het rijden op de e-bike houdt dus risico’s in en is daarom ook verbonden aan een specifieke regelgeving. Boetecalculator klaart het voor je uit.
Wat houdt de regelgeving voor elektrische fietsen precies in?

De regelgeving is van toepassing vanaf het moment dat de e-bike over een vermogen beschikt dat tussen 250 en 1000 W ligt en wanneer de motor ook werkt wanneer er niet actief wordt getrapt. Net als bij andere gemotoriseerde voertuigen gelden er dan een aantal regels waaraan je je moet houden om verkeersboetes te voorkomen.

De bestuurder van een dergelijke gemotoriseerde fiets moet minimum 16 jaar oud zijn en beschikken over een geldig gelijkvormigheidsattest. Ook moet hij of zij een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten om in orde te zijn. Dit geldt niet voor e-bikes met een vermogen van minder dan 250 W.

Wat is het verschil tussen een gemotoriseerde fiets en een speed pedelec?

Bij gewone e-bikes en gemotoriseerde fietsen ligt de maximumsnelheid vast op 25 km/u, in het geval van een speed pedelec loopt de maximumsnelheid op tot 45 km/u en ook het vermogen ligt een stuk hoger, tussen 1000 en 4000 W. Voor deze pedelecs gelden dezelfde regels als die voor bromfietsen.

Je moet dus een helm dragen en de high speed bike moet ingeschreven zijn bij het DIV. Als bestuurder moet je in het bezit zijn van een rijbewijs AM of B. Nog een verschil met de gemotoriseerde fiets is bovendien dat een speed pedelec maar maximum twee wielen mag hebben terwijl conventionele e-bikes uitgerust mogen zijn met meerdere wielen.

Zijn er veiliger alternatieven voor 65-plussers?

Senioren die het niet zien zitten om hun leven te wagen op een elektrische fiets of speed pedelec hebben gelukkig andere en vaak veiliger alternatieven waar ze op kunnen terugvallen. Zo zijn er een aantal aanpassingen die ze aan hun auto kunnen laten uitvoeren, die ervoor zorgen dat ze er veilig mee kunnen blijven rijden en waardoor hun mobiliteit niet in het gedrang komt. Ook deze aanpassingen zijn natuurlijk verbonden aan een regelgeving die moet worden nageleefd om verkeersboetes te voorkomen.

Kreeg je een boete met de elektrische fiets of heb je vragen omtrent de aanpassingen die aan je auto zijn gebeurd? Neem dan gerust contact op met de experts van Boetecalculator!

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel