Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekent 001 persoon een verkeersboete!

Hoe vaak rijden we door het rood licht door afleiding?

Man is afgeleid door zijn gsm tijdens het rijden en riskeert door het rood licht te rijden. - Boetecalculator

Jammer genoeg zijn niet alle autobestuurders even geconcentreerd op de weg aan het letten terwijl ze aan het rijden zijn. Samen met rijden onder invloed van medicatie, alcohol of drugs is niet geconcentreerd rijden de oorzaak van veel onheil. We eten in de auto onze boterhammen op, zijn bezig de gps in te stellen, zitten te sms’en of voeren een telefoongesprek, al dan niet met een handsfree-kit. Sowieso zorgt alles waardoor we minder met het verkeer rondom ons en de wegsignalisatie bezig zijn, voor gevaarlijke situaties. De experten van Boetecalculator onderzoeken de invloed van afleiding in het verkeer.

Wat verstaan we onder afleiding?

We kunnen afleiding definiëren als alles waaraan we aandacht schenken waardoor dat waar we aandacht aan horen te schenken op de achtergrond verdwijnt. Achter het stuur hoort dat het verkeer rondom ons, verkeersborden en -lichten te zijn. Geen wonder dus dat we sneller door een rood licht rijden als we met andere zaken bezig zijn.

Uiteraard denken de meeste mensen aan bellen of sms’en bij afleiding in de auto, maar er zijn nog veel andere invloeden die voor afleiding zorgen en zo onrechtstreeks ongevallen veroorzaken en ervoor zorgen dat u sneller door het rood licht rijdt. Zo zijn er ten eerste manuele handelingen zoals zich opmaken of iets eten. Je hebt je handen niet vrij om direct in te grijpen als er zich een gevaarlijke situatie voordoet en uw gedachten zijn niet bij de weg.

Daarnaast bestaat er ook visuele en auditieve afleiding. Visuele afleiding is bijvoorbeeld een bericht lezen op uw gsm of te lang blijven kijken naar iets of iemand naast de weg. Auditieve afleiding is bijvoorbeeld naar te luide muziek luisteren waardoor de aandacht verslapt. Dit is vooral een probleem bij fietsers die met oortjes rijden. In Frankrijk is het zelfs verboden met oortjes in de auto te rijden.

Hoeveel slachtoffers en overtredingen zijn het gevolg van afgeleide bestuurders?

Het is niet bekend hoeveel verkeersslachtoffers er vallen doordat bestuurders zijn afgeleid of hoeveel overtredingen er daardoor plaatsvinden. Een onderzoek is voor zover wij weten nog niet gevoerd. Daarvoor zou ook elk ongeval apart moeten onderzocht worden. Als we voor België een schatting moeten maken op basis van buitenlandse studies spreken we toch al vlug over enkele tientallen tot ruim honderd verkeersdoden per jaar. Dat allemaal als gevolg van afleiding in wat voor vorm dan ook.

Zeker dodehoekongevallen zijn vaak het gevolg van afleiding. Doordat we niet met de weg bezig, vergeten we in onze spiegels te kijken. Dit kan fatale gevolgen hebben.

Een sluitend antwoord op de vraag hoeveel we door het rood licht rijden doordat we afgeleid zijn achter het stuur, kunnen we niet geven, maar dat het nog te vaak gebeurt, is wel zeker.

Welke boetes staan er op afgeleid zijn in het verkeer?

Het is uiterst moeilijk te bepalen voor de politie of iemand afgeleid is als hij of zij door het rood licht rijdt of ergens geen voorrang verleent. Je kan het natuurlijk op het zicht zien als iemand zit te bellen maar veel moeilijker of iemand aan het dagdromen is. Als de politie duidelijk ziet dat je niet genoeg met de weg bezig bent, kan ze een boete uitschrijven. Een mogelijke hint kan zijn dat je opvallend voorzichtig of traag gaat rijden. Zo kreeg in 2017 een man een boete toen hij een koekje at voor het rood licht. Het leest misschien wat overdreven, maar de politie was in haar recht. Volgens de wet moet je altijd je handen aan je stuur houden.

De boete voor bellen of gsm’en achter het stuur is heel rechtuit. Het gaat om een overtreding van de tweede graad. Bij onmiddellijke inning is het boetebedrag €116.

Was u onlangs nog afgeleid waardoor u door een rood licht bent gereden? Bereken dan heel eenvoudig het boetebedrag met onze boetecalculator of stel je vraag direct aan onze experts.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel