Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 002 personen een verkeersboete!

Is de lage-emissiezone een vloek voor de oldtimer?

Hoe vermijdt deze oldtimer Citroën 2CV een verkeersboete in een lage-emissiezone? - Boetecalculator

De hele winter sleutelen, restaureren en opblinken... Wie een oldtimer heeft, kijkt nog meer dan iedere andere Belg uit naar de eerste zonnestralen om met zijn prachtige bolide rond te rijden. Maar kan je sinds de invoering van de lage-emissiezone nog door stadscentra rijden met je pronkstuk zonder er een verkeerboete voor te krijgen?

Waarom worden oldtimers uit de binnenstad geweerd?

Op 1 februari 2018 was het precies een jaar geleden dat Antwerpen als eerste stad in België de lage-emissiezone (LEZ) invoerde. Sindsdien mogen vervuilende auto’s die de binnenstad inrijden zich verwachten aan een verkeersboete. Kort na de invoering kwam er dan ook reactie van het BFOV, de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen die de belangen van oldtimerliefhebbers behartigt.

Ze vroegen een vrijstelling voor voertuigen met een O-plaat. Of toch al op zijn minst voor oldtimereigenaren die in de LEZ wonen. Dit is dan ook hét discussiepunt van dit voorjaar en eind 2018 zou er hierover meer nieuws volgen.

Welke uitzondering geldt er nu voor oldtimers?

Natuurlijk stoten oldtimers veel schadelijke stoffen uit. Maar er gelden al heel wat beperkingen voor bestuurders met een O-plaat die uiteindelijk maar 1% van het totale wagenpark uitmaken. Gezien de historische erfgoedwaarde van deze voertuigen kan je er nu alsnog Antwerpen mee binnen aan een verlaagd tarief.

Let wel: de oldtimer dient minimum 40 jaar oud te zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen auto’s met of zonder O-plaat. Enkel de leeftijd is doorslaggevend. Is je oldtimer jonger dan 40 jaar dan moet je een gewone dagpas aanvragen.

Hoe registreer je jouw oldtimer voor een daguitstap?

Wil je met je oldtimer Antwerpen bezoeken zonder daarvoor een verkeersboete te krijgen? Registreer je dan vooraf op lez.antwerpen.be. Dit kan ten laatste 1 dag voor je de LEZ binnenrijdt. Zo ben je zeker dat je bij de controle aan de hand van data van het DIV op de lijst staat. Voor de inschrijving heb je je inschrijvingsbewijs en kenteken nodig.

We hebben het nu wel over Antwerpen, maar ook Brussel voerde dit jaar de lage-emissiezone in. En de komende jaren zullen nog meer Belgische steden de LEZ invoeren.

Beging je met je oldtimer een overtreding? Of met de auto die je gebruikt voor je woon-werkverkeer? Bereken hieronder je verkeersboete of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel