Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 002 personen een verkeersboete!

Hoe word je gecontroleerd in een lage-emissiezone?

Hoe verwerkt de politie je verkeersboete voor een overtreding in de lage-emissiezone? - Boetecalculator

De Belg en zijn dieselwagen leken jarenlang onafscheidelijk. Tot vorig jaar alleszins. In 2017 koos amper een kwart van de Belgen die een nieuwe auto kochten voor een dieselwagen. Een van de redenen hiervoor is natuurlijk het invoeren van lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel. En de komende jaren volgen nog meer steden. Maar hoe weet de politie of je met een vervuilende auto de LEZ inreed? Wanneer mag je je verkeersboete verwachten?

Hoe gebeurt de controle van auto’s in de LEZ?

In de LEZ staan slimme camera’s die de nummerplaat van je auto registreren. Via de database van de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wordt dan gecheckt of je voertuig in de zone is toegelaten. Voertuigen die niet op de whitelist staan, en dus geen toestemming hebben om de zone binnen te rijden, komen op de lijst van potentiële overtreders te staan.

Welke verkeersboete je krijgt voor het inrijden van de LEZ, verschilt per stad. Het is wel zo dat alle dubbels uit de lijst verwijderd worden zodat je hier maar maximaal één verkeersboete per dag voor krijgt.

Wanneer kan je je verkeersboete verwachten?

De lijst van potentiële overtreders wordt pas 10 dagen later gecontroleerd. Reden hiervoor is de administratieve verwerkingstijd van de aanvragen voor vrijstelling. Wie een vervuilende auto heeft, of wie met een oldtimer door een LEZ wilt rijden, kan hiervoor immers toestemming krijgen door ten laatste 1 dag op voorhand een dagpas aan te kopen.

Als overtreder zal je dan ook pas 20 à 30 dagen na de overtreding een verkeersboete toegestuurd krijgen. In Brussel werkt men met een overgangsfase. Pas vanaf oktober 2018 worden er daar effectief verkeersboetes uitgeschreven.

Wat als je de verkeersboete betwist?

Heb je de verkeersboete via aangetekend schrijven ontvangen en betwist je de feiten? Je kan enkel bezwaar aantekenen aan de hand van het bezwaarformulier dat bij de boete zit. Dit moet je binnen de 30 dagen aangetekend terugsturen samen met de nodige argumenten en bewijsstukken.

Absoluut noodzakelijk zijn het inschrijvingsbewijs en het Europees gelijkvormigheidsattest of een officieel bewijs van een hogere euronorm. In afwachting van de beslissing over je bezwaar moet de boete nog niet betaald worden.

Een andere overtreding begaan? Bereken hieronder je boete of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel