Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Wij ontwikkelden hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekent 001 persoon een verkeersboete!

<< Keer terug naar het overzicht met alle veelgestelde vragen

Graag had ik uw standpunt vernomen over volgende case: Ik heb in 2013 een wagen gekocht met groene keuringskaart en carpass (11/07/2013). Keuring in Londerzeel door garage in opdracht van de verkoper. De wagen werd vervolgens door mij gekeurd in As in 2014 en 2015 met groene keuringskaart. In 2016 wordt nog steeds dezelfde wagen ineens afgekeurd wegens niet conforme achterlichten. Deze lichten waren bij de verkoop echter al op de wagen aanwezig. Ik heb in eerste instantie deze klacht aangehaald bij de keuring in Londerzeel gezien zij dit bij de keuring voor verkoop hadden moeten opmerken (lijkt mij?). Hiervoor ontving ik bijgevoegd schrijven. Ze wimpelen dit af met het feit dat er niet gecontroleerd kan worden of deze lichten er wel op zaten tijdens de keuring maar geven wel toe dat ze niet conform zijn op basis van de door mij aangeleverde foto’s. Het lijkt mij dus geen verborgen gebrek gezien het blijkbaar op foto al te controleren is. Door het feit dat zowel in 2014 en 2015 er in As ook al niets werd opgemerkt, is de periode uiteraard al 3 jaar geleden om nog feiten aan te tonen Ik dien de achterlichten dus te laten vervangen maar ben van mening dat deze kost niet mij toebehoort gezien de wagen goedgekeurd verkocht had moeten worden. Mijn wagen staat momenteel dus afgekeurd aan de kant sinds 26-07-2016. Kan u me adviseren over de kansen of mogelijkheden om de kosten te recupereren? Dien ik de vorige eigenaar hiervoor aansprakelijk te stellen? Is hij wettelijk alsnog verplicht om de kosten te vergoeden? Stel ik best een advocaat aan of is het per definitie een verloren zaak? De geschatte kost voor de achterlichten bedraagt zo’n 400-500 EUR.

Indien u als consument van een handelaar heeft gekocht beschikt u over een periode van 2 jaar (voor tweedehandsgoederen kan deze ingekort worden naar 1 jaar) om gebreken van het gekochte goed te laten herstellen door de verkoper, indien deze gebreken aanwezig waren op het ogenblik van de verkoop (art. 1649quater). Na deze twee jaar kan de verkoper enkel nog aangesproken worden voor verborgen gebreken (art. 1641 BW). Zoals u zelf aangeeft, zijn de lichten van een voertuig voldoende zichtbaar en kan een gebrek hieraan bezwaarlijk als 'verborgen' beschouwd worden. Indien toch zou worden aangenomen dat het om een verborgen gebrek gaat, zou u nog moeten bewijzen dat dit gebrek reeds bestond op het moment van de verkoop. Dit laatste aspect valt bijzonder moeilijk te bewijzen, nu de auto telkens gekeurd werd en er nooit een opmerking was over de lichten. In dit concrete geval zijn de slaagkansen om vergoeding te krijgen van de verkoper bijgevolg zeer gering.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding: