Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 003 personen een verkeersboete!

Kan ik een boete voor dronken rijden krijgen door medicatiegebruik?

Vrouw neemt pillen tijdens het rijden. Ze riskeert een boete voor dronken rijden. - Boetecalculator

Dat drinken en rijden een slecht idee is en daardoor verboden is, weten we ondertussen allemaal. En dat ook drugs verboden zijn in het verkeer, is ook niet meer dan logisch. Maar hoe zit het dan met medicijnen? Ook die kunnen een grote invloed hebben op je rijvaardigheden. We willen waarschuwen voor de gevaren van de combinatie medicijnen en autorijden en vertellen of je een boete voor dronken rijden kunt krijgen door medicatiegebruik.

Wat zijn de gevaren van medicijnen?

Vele mensen denken niet na over het gebruik van medicijnen als ze met de auto moeten rijden. Nochtans schuilt er echt wel een gevaar in die combinatie. Zo kunnen geneesmiddelen die codeïne bevatten hetzelfde effect geven als alcohol drinken tot je 0,5 – 0,8 promille in het bloed hebt. Zeker kalmeer- of slaapmiddelen zijn een groot gevaar. Veelal zitten daar benzodiazepines in. Daarnaast zijn ook pijnstillers, antidepressiva en antipsychotica en geneesmiddelen met antihistamine gevaarlijk.

Slaapmiddelen maar ook pijnstillers veroorzaken naast slaperigheid, ook concentratieverlies, een daling van het reactie- en gezichtsvermogen en afleiding. Een stom ongeval zoals een dodehoekongeval is nog gemakkelijker te vermijden door niet onder invloed van medicijnen achter het stuur te kruipen.

Mensen die onder invloed zijn gaan vaak overcompenseren door te traag te rijden. Dat is niet alleen gevaarlijk maar kan ook strafbaar zijn. De enige juiste handeling als u voelt dat het moeilijk is om te rijden, is stoppen.

Hoe doen de Belgen het?

Meer sensibilisering voor Belgische bestuurders lijkt geen overbodige luxe. Volgens een onderzoek in 11 Europese landen wagen Belgische, Fransen en Duitse bestuurders zich het meest aan rijden onder invloed van medicijnen. Maar liefst 18% van de jonge mannelijke bestuurders geeft toe minstens 1 keer per maand te rijden onder invloed van slaap- of kalmeringsmiddelen.

In Wallonië en Brussel rijden wel meer mensen onder invloed van medicatie dan in Vlaanderen.

Wat zegt de wet?

Er bestaan geen simpele mechanische testers zoals bij alcohol of drugs om na te gaan of iemand door medicijnen beter niet met de auto rijdt. Het gezond verstand gebruiken is de boodschap. Je denkt dan misschien dat de politie niet kan optreden maar dat is niet het geval. Als agenten merken dat je niet in staat bent veilig de weg op te gaan doordat je ‘in een soortgelijke staat als dronkenschap verkeert,’ kunnen ze wel degelijk een boete uitschrijven.

Het is dan niet an sich een boete voor dronken rijden, want dikwijls is het bedrag van de boete zelfs hoger.

Werd je onlangs betrapt met een glaasje te veel op achter het stuur? Bereken heel eenvoudig je boete voor dronken rijden met onze handige boetecalculator. Nog vragen? Aarzel niet om raad te vragen aan onze specialisten.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel