Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekent 001 persoon een verkeersboete!

Waarom krijg ik wel of niet een bekeuring voor gsm-gebruik in een zelfrijdende auto?

Man kijkt naar een sms achter het stuur en maakt kans op een bekeuring. - Boetecalculator

De voordelen van volledig zelfrijdende auto’s zijn legio: geen parkeerboetes meer door zelfrijdende deelauto’s of geen snelheidsovertredingen meer omdat de auto de snelheid aanpast. Denk er ook eens over na wat je allemaal kan doen tijdens de rit naar het werk in een zelfrijdende auto. Zo mag je gewoon je gsm gebruiken. Dat zit er althans aan te komen. Onze specialisten verschaffen meer uitleg.

Hoe zit het nu met gsm’en in de auto?

Wie vandaag de dag door de politie wordt betrapt op bellen, sms’en, facebooken, mailen enz. achter het stuur krijgt onverbiddelijk een bekeuring. Dat geldt ook voor gebruikers van de generatie semiautonome auto’s die nu al op de markt is. De verleiding om je gsm te gebruiken terwijl de Autopilot van zo’n auto aanstaat is groot, maar heel gevaarlijk.

De huidige Tesla’s bijvoorbeeld kunnen al goed zelfstandig rijden in niet zo moeilijke omgevingen, bijvoorbeeld een autosnelweg met rustig verkeer. In drukker verkeer is de hand van de menselijke bestuurder wel nodig. En tot nader order kunnen ze nog geen verkeersborden lezen. Twee bestuurders van zo’n Tesla in Nederland vonden het oneerlijk dat ze een bekeuring voor gsm’en in de auto onder de neus geschoven kregen omdat zij beweerden dat de Autopilot volledig zelfstandig rijdt.

Gsm’en in de auto zonder bekeuring als gevolg zal enkel mogelijk zijn als er type 5 zelfrijdende auto’s op de markt komen.

Waarmee kan je je tijd zoal invullen?

Als je je geen zorgen meer moet maken over bekeuringen voor gsm-gebruik in de auto, kan je nog allerlei andere zaken verzinnen om je bezig te houden. Zo kan je bijvoorbeeld je laptop erbij nemen en in de auto al beginnen werken. In de plaats van je werkdag op kantoor te starten, win je wat tijd door hem al in de auto te laten beginnen.

Wie geen zin heeft om al te beginnen werken, kan gerust een boek lezen of een film bekijken. Als je de kinderen gaat afzetten op school met de auto kan je zeker ook wat quality time met hen doorbrengen door met ze te spelen. Test gerust uit hoelang de Jenga-toren blijft staan.

Autofabrikant Audi deed zelfs al een experiment genaamd ‘the 25th hour’ waarin ze nagingen wat de mogelijkheden zijn terwijl je in een zelfrijdende auto zit.

Hoeveel bekeuringen voor gsm-gebruik achter het stuur worden er uitgeschreven?

Statistieken zeggen dat 3/4 van de Belgen zich stoort aan gsm-gebruik achter het stuur. Nochtans zegt onderzoek dat per week 1 op 7 bestuurders de gsm heeft gebruikt tijdens het rijden. Per jaar worden in België nog meer dan 100 000 bekeuringen voor gsm’en achter het stuur uitgeschreven. Dat komt neer op zo’n 300-tal per dag. Na de introductie van type 5 zelfrijdende auto’s kunnen we definitief toegeven aan de verleiding de gsm te gebruiken tijdens het rijden. Jammer genoeg doen we dat nu ook al vaak.

Ben je benieuwd hoe het zit met de aansprakelijkheid bij zelfrijdende auto’s? Vraag meer informatie aan de specialisten van Boetecalculator. Blies je onlangs positief of beging je een snelheidsovertreding? Bereken dan hieronder eenvoudig de mogelijke gevolgen.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel