Geflitst in het buitenland? 1 Belg op 10 betaalt boete niet.

28% van de Belgen die met de auto op vakantie gaan, komt thuis met een verkeersboete. 1 op 10 betaalt de boete niet. We lichten toe waarom je beter wel én tijdig betaalt.
  • 28% van de Belgen die op autovakantie gaan, komt thuis met een verkeersboete.

  • 1 op 10 Belgen betaalt de buitenlandse verkeersboete niet.

  • Wie niet betaalt, riskeert een inbeslagname van zijn voertuig.  

 

Maar liefst 28% van de Belgen die met de auto op vakantie gaan, bracht als souvenir een verkeersboete mee. Deze cijfers komen uit de VAB-zomerbarometer. Uit de studie bleek ook dat 1 Belg op 10 die boete niet betaalt. Gewoon ‘vergeten’ betalen? Of ben je het niet eens met de boete? We duiden waarom je beter wel én tijdig kan betalen.  

 

Het merendeel van de buitenlandse verkeersboetes komt uit Frankrijk (73%), gevolgd door Duitsland (11%) en Nederland (9%). Onze populairste overtredingen zijn overdreven snelheid en foutparkeren. Wie met de auto op vakantie gaat, kan dus maar beter zijn kennis van de verkeersregels die op zijn vakantiebestemming gelden even opfrissen. Vroeger gebeurde het vaak dat je een boete niet kreeg toegestuurd omdat het voor de buitenlandse instanties niet eenvoudig was om aan je gegevens te komen. Die tijd is echter voorbij. Sinds kort wisselt België immers met alle Europese lidstaten gegevens van overtreders uit. In een eerder bericht meldden we al dat verkeersboetes voortaan makkelijker geïnd kunnen worden door een internationale samenwerking.

 

Word je in het buitenland tegengehouden door de politie omdat je te snel reed, dan moet je de boete meestal al ter plaatse cash of met een kredietkaart betalen. Word je geflitst door een vaste flitspaal, dan wordt de boete naar je thuisadres verzonden. Uiteraard kunnen er geldige argumenten zijn waarom je de boete niet wilt betalen. Je kan bijvoorbeeld betwisten dat jij met de wagen reed op het moment van de feiten. In dat geval moet je de betwisting aangeven. Uiteraard moet de boete in jouw moedertaal opgesteld zijn en de nodige informatie betreffende betwisting bevatten.

 

Sowieso is het niet betalen van de boete af te raden. De kans bestaat immers dat je wagen in beslag wordt genomen tot de verkeersboete vereffend is. Zelfs op de luchthaven kan de douane je voor het niet betalen van een verkeersboete aanspreken en je in het land houden. Je betaalt met andere woorden best zo snel mogelijk je boete. Ben je beboet tijdens je autovakantie naar Frankrijk dan is het zelfs zo dat hoe sneller je de boete betaalt, hoe minder je betaalt.

 

In het buitenland kunnen verkeersboetes hoog oplopen. Ben je in België al in de fout gegaan? Bereken je boete met onze handige boetecalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5279 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!