Boete voor rijden onder invloed 400 euro duurder

Wie vanaf 1 januari door de politierechter wordt veroordeeld tot betaling van een boete voor rijden onder invloed, zal dieper in de buidel moeten tasten.
  • Vanaf 1 januari worden de geldboetes opgelegd door een politierechtbank fors duurder.

  • De opdeciemen stijgen van 6 naar 8.

  • Een boete voor rijden onder invloed wordt zo minstens 400 euro duurder.

Vanaf 1 januari 2017 zal je een pak meer moeten betalen wanneer een politierechtbank je veroordeelt tot het betalen van een verkeersboete. De opdeciemen stijgen namelijk van 6 naar 8. De boete voor rijden onder invloed wordt zo 400 euro duurder.

Opdeciemen van 6 naar 8, in plaats van 7

De geldboete die een politierechter oplegt, wordt nu standaard vermenigvuldigd met 6. Vanaf 1 januari stijgt echter die vermenigvuldigingsfactor, de zogenaamde opdeciemen, naar 8. Daardoor komt er bijvoorbeeld voor bellen achter het stuur minstens 40 euro bij, en een boete voor rijden onder invloed stijgt zo met 400 euro. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens bevestigt dat de prijzen zullen stijgen. In regeringskringen was er eerst nog sprake van maal 7, maar dat cijfer werd nu opgetrokken naar 8. Het gaat om alle boetes die door een rechter worden uitgesproken. Niet alleen bij verkeersovertredingen dus, maar ook de boetes als straf bij andere misdrijven, zoals milieu-inbreuken, vermogensdelicten, inbreuken op de sociale en fiscale wetgeving, etc..

Meer verkeersveiligheid?

En ook al zal bijvoorbeeld de boete voor rijden onder invloed stijgen met 400 euro, velen denken niet dat dit zal leiden tot meer verkeersveiligheid. Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld benadrukt dat er op dit ogenblik zelfs 547 miljoen euro verkeersboetes niet is betaald. Een recordbedrag, zo blijkt. Politierechter Kathleen Stinckens is dan weer van mening dat deze verhoging er wel toe kan leiden dat automobilisten hun onmiddellijke inning of minnelijke schikking tijdig zullen betalen, zodat ze niet voor de politierechtbank hoeven te verschijnen. Maar wat als je de verkeersboete niet kan betalen? Dan stelt Stinckens een alternatieve straf of een boete met (gedeeltelijk) uitstel voor. Beging je binnen een opgelegde termijn geen nieuwe verkeersovertreding, dan ben je dat deel met uitstel niet meer verschuldigd.

Hoe hoog de uiteindelijke boete voor rijden onder invloed zal zijn, hangt af van het aantal promille in het bloed. Bereken daarom je boete met onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 4438 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!