Rijden onder invloed = €100 per pint

Heel wat ongevallen worden veroorzaakt door rijden onder invloed. Politierechter Van Laethem wijst daarom hardleerse overtreders op de gevolgen voor hun portefeuille.
  • Heel wat bestuurders moeten voor de rechter verschijnen voor het veroorzaken van een ongeval door rijden onder invloed.

  • Verzekeringsmaatschappijen zijn niet geneigd om tussen te komen in de kosten in geval van rijden onder invloed. 

  • Politierechter Van Laethem wijst overtreders op de gevolgen voor hun portefeuille.

 

Rijden en drinken gaan niet samen. In de politierechtbank van Halle tracht politierechter Johan Van Laethem overtreders die dronken achter het stuur kruipen, bij te brengen welke invloed hun gedrag heeft op hun portefeuille. “Dat komt neer op 100 euro per pint”, zei de rechter. Tijdens de laatste zitting moesten opnieuw verschillende bestuurders voor de rechter verschijnen voor het veroorzaken van een ongeval door rijden onder invloed.

 

Een van de beklaagden reed in de herfst ’s nachts tegen een geparkeerde auto in Liedekerke toen hij dronken van een trouwfeest naar huis reed. De man bleek 1,1 promille alcohol in het bloed te hebben, het gevolg van een negental pinten. Hij kreeg behalve een rijverbod van twintig dagen ook een effectieve boete van 600 euro, aangevuld met 300 euro gerechtskosten. “Dat was ongeveer 100 euro per pint”, zei rechter Van Laethem. “Dat zijn erg dure pinten. Met dat geld had je al veel taxi's naar huis kunnen betalen.”

 

Politierechter Johan Van Laethem stoorde zich vooral aan het feit dat de man volgens zijn eigen verklaring negen à tien pinten naar binnen speelde. “Waarschijnlijk is dat nog een onderschatting, waardoor het eigenlijk gaat om een halve bak”, zei de rechter. De man, wiens rijbewijs al voor 15 dagen werd ingetrokken, krijgt nog een extra rijverbod van 15 dagen. Verder volgde er een effectieve boete van 600 euro, met daarbovenop 300 euro gerechtskosten. De man moet ook medische en psychologische proeven afleggen, want volgens de politie bevond hij zich in dronken toestand. Mogelijk vallen zijn pinten hierdoor nog duurder uit, want verzekeringsmaatschappijen zijn niet geneigd om tussen te komen in geval van dronken rijden.

 

Een andere beklaagde hoeft waarschijnlijk niet te betalen, maar te werken om het teveel aan bier te vergoeden. De man botste vorig jaar op 2 oktober in Sint-Pieters-Leeuw achterop een geparkeerde oplegger nadat hij een nachtje ging stappen in Halle. De man, die 1,65 promille in zijn bloed had, kwam er met wat lichte verwondingen vanaf. In 2015 liep hij ook al een veroordeling op voor een ongeval door rijden onder invloed. Hij kreeg toen ook een werkstraf.

 

Zelf betrapt op rijden onder invloed? Hoe hoog je uiteindelijke boete zal zijn, is afhankelijk van het aantal promille in je bloed. Bereken daarom je boete met onze boetecalculator.

 

 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6585 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!