Verkeersboete betalen nu ook met bankkaart in Antwerpen

De politie van Antwerpen maakt sinds kort gebruik van mobiele betaalterminals, waardoor overtreders hun verkeersboete kunnen betalen met de bankkaart.
  • In Antwerpen kunnen (buitenlandse) verkeersovertreders hun verkeersboete eindelijk betalen met hun bankkaart.

  • De lokale politiediensten beschikken sinds kort over mobiele betaalterminals.

  • Verkeersovertredingen die gewestelijke materie zijn kunnen echter nog niet mobiel worden betaald.

De lokale politie van de stad Antwerpen maakt eindelijk gebruik van mobiele betaalterminals. Politieagenten hoeven dan niet meer naar een geldautomaat te rijden met (buitenlandse) verkeersovertreders die geen cash bij zich hebben om hun verkeersboete te betalen.

Verkeersboete betalen met bankkaart

Buitenlandse automobilisten moeten altijd onmiddellijk betalen als ze worden betrapt op een verkeersovertreding. Belgen kunnen kiezen: een onmiddellijke inning of de minnelijke schikking, met de mogelijkheid tot verweer, later laten opsturen. De ervaring leert dat de meeste automobilisten liever onmiddellijk betalen. Zo vermijden ze de administratieve rompslomp.

De ingebruikname van de mobiele betaalterminals zullen de Antwerpse verkeersagenten vooral tijd doen besparen. Iedere week gebeurt het minstens een paar keer dat een buitenlandse automobilist zijn verkeersboete niet cash kan betalen. Logisch, in vergelijking met vroeger hebben mensen tegenwoordig minder cash op zak. Politieagenten moeten dan meerijden naar een geldautomaat, of wachten tot iemand het geld komt brengen, of de wagen in bewaring nemen tot wanneer de verkeersboete is betaald. En dat is niet meer van deze tijd.

De vraag rijst nu waarom de stad Antwerpen hiermee niet eerder is begonnen. In andere lokale politiezones werken ze al een tijdje met mobiele betaalterminals. En sinds enkele jaren laat ook de federale verkeerspolitie mobiel betalen toe bij betrappingen en controles op ring-, gewest- en autosnelwegen.

Niet voor alle verkeersovertredingen

Een pijnpunt is wel dat verkeersovertredingen die gewestelijke materie zijn, bijvoorbeeld een overladen vrachtwagen, nog niet mobiel kunnen worden betaald. Dat geld moet nog steeds cash worden geïnd, bijgehouden, gestort bij een bank, om dan vervolgens te worden overgeschreven naar een rekeningnummer van het Vlaams Gewest. Een omslachtige bedoening waarbij heel snel fouten kunnen worden gemaakt bij het tellen van de biljetten. Er wordt gewerkt aan een oplossing, zodat ook een gewestelijke verkeersboete mobiel kan worden betaald.

Beging je een overtreding, dan mag je een verkeersboete in de bus verwachten. Ben je benieuwd hoe hoog die zal zijn, maak dan gebruik van onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 1751 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!