Waarom houdt de politie ’s ochtends alcoholcontroles?

Hoe lang blijft alcohol in je bloed zitten? Hoeveel ongevallen zijn alcoholgerelateerd? Boetecalculator duidt het nut van ochtendlijke alcoholcontroles. Lees hier meer.

Met een alcoholgehalte van 0,5 promille verhoogt de kans op een ongeval met maar liefst 40%. En hoewel iedereen de risico’s van drinken en rijden kent, worden er nog steeds te veel chauffeurs betrapt bij alcoholcontroles. Niet enkel ’s avonds, zo blijkt. Ook ’s ochtends blaast menig bestuurder nog positief.

Waarom ’s ochtends alcoholcontroles organiseren?

Wat water drinken, enkele uurtjes slapen en dan de baan op? Helaas onderschatten we nog steeds hoe lang alcohol in ons bloed aanwezig blijft. Hoeveel je effectief mag drinken, is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren zoals je geslacht, lichaamsomvang, gewicht en maaginhoud. Maar je kan ervan uitgaan dat je lever ongeveer 90 minuten nodig heeft om 1 standaardglas alcohol af te breken.

De politie houdt ’s ochtends dan ook voornamelijk alcoholcontroles in de buurt van dancings en fuifzalen. Maar na een avondje feesten gevolgd door enkele uren slapen, is de kans dat je de volgende ochtend positief blaast dus nog steeds reëel.

Waarom extra alert zijn in donkere periodes?

Eens de herfst en winter zich aankondigen, gebeuren er meer ongevallen op de weg. Vorig jaar gebeurde 1/5de van alle dodelijke verkeersongevallen in de maanden oktober en november. Jarenlang was wapenstilstand, op 11 november, zelfs de dodelijkste feestdag op de weg. En vergis je niet: de meeste ongevallen die zich op feestdagen voordoen, zijn alcoholgerelateerd. Chauffeurs die betrokken zijn bij letselongevallen zitten met andere woorden vaker dronken achter het stuur, wat de nood aan extra alcoholcontroles bevestigt.

Daarnaast zijn er in die donkere periode ook meer slippartijen door overvloedige regen, vallende bladeren en modder op de weg. Ook de laaghangende zon tijdens de ochtend- en avondspits speelt menig bestuurder parten.

Wat zeggen de cijfers?

Aangezien er best wat feestdagen in de herfst- en winterperiode vallen, vaak zelfs met een extra brugdag, houdt de politie dus ook ’s ochtends alcoholcontroles. Zo werden er in Antwerpen vorige week, op de ochtend van Allerheiligen, 45 chauffeurs aan een alcoholtest onderworpen. Maar liefst 9 onder hen bliezen positief. In de loop van de dag legden 5 jongeren ook een positieve speekseltest af.

Vorig jaar op Allerheiligen had 20% van de bestuurders die betrokken waren bij een ongeval te veel gedronken. Op Wapenstilstand was dat zelfs 27% terwijl dat op een gemiddelde dag in het jaar 11% is.

Blies je zelf positief bij een van de vele alcoholcontroles? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 3635 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!