Opletten geblazen voor een verkeersboete via e-mail

Zij die een e-mail kregen van de politie met de aanmaning om een verkeersboete te betalen, moeten opletten. Criminelen proberen zo geld af te troggelen.
  • Automobilisten die een e-mail kregen van de politie om een verkeersboete te betalen, moeten op hun hoede zijn.
  • Buitenlandse criminelen proberen op die manier geld af te troggelen.
  • De e-mails ogen erg professioneel, maar aan een aantal punten is toch duidelijk te zien dat ze vals zijn.

Wie een e-mail kreeg van de politie met de aanmaning om een verkeersboete te betalen, moet extra voorzichtig zijn. Buitenlandse criminelen proberen op een steeds professionelere manier geld af te troggelen via valse e-mails die zogezegd werden opgestuurd door een politiedienst. Het is dus opletten geblazen: betaal die verkeersboete niet!

Steeds meer gevallen

De FOD Economie kreeg vorig jaar opnieuw zo’n 300 klachten binnen over valse e-mails waarin criminelen zich voordeden als een politiedienst. Een stijging, maar volgens Jan Verbelen van de FOD Economie is dat cijfer maar een fractie van het werkelijk aantal. Ze geven zich uit voor de politie. Maar die zal nooit enkel een e-mail sturen met de vraag om je verkeersboete te betalen. Die wordt altijd gevolgd door een bevestiging per brief.

Maar hoe kan je nu een valse verkeersboete herkennen? Als de e-mail vaag blijft over de begane overtreding en als de plek of de gemeente waar dit gebeurde niet wordt vermeld, dan mag je wantrouwig zijn. De politie zal ook nooit vragen om te betalen met methodes als 3G Payment, Ukash of Bitcoins. En dan nog even dit: elke onderneming (ook de overheid) vermeldt haar ondernemingsnummer onderaan de e-mail. Alles goed controleren is dus de boodschap!

E-mails in correct Nederlands

De nagemaakte e-mails worden steeds professioneler, en dat is voornamelijk te merken aan de taal. Vroeger waren die e-mails vaak opgemaakt in slecht Nederlands, omdat de criminelen meestal opereren vanuit het buitenland. Tegenwoordig zijn ze echter opgesteld in correct Nederlands. En ook de logo’s zijn beter gekopieerd. Maar bij twijfel neem je toch best eerst contact op met de bevoegde politiedienst. En in geval van een duidelijke poging tot oplichting breng je FOD Economie op de hoogte.

Beging je een overtreding, dan mag je een verkeersboete in de bus verwachten. Ben je benieuwd hoe hoog die zal zijn, maak dan gebruik van onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5715 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!