155 keer per dag rijverbod voor drank en drugs achter stuur

Benieuwd waar je het meest kans loopt op een rijverbod voor het rijden onder invloed van drank of drugs? Boetecalculator zocht het uit!

In ons land schrijft de politie maar liefst 155 keer per dag een tijdelijk rijverbod uit voor het rijden onder invloed van drank of drugs. Eén op vijf is hierbij 12 uur zijn documenten kwijt, wat wil zeggen dat er sprake was van zware dronkenschap of drugsintoxicatie.

Welke invloed heeft drugs op de rijvaardigheid?

Het effect van drugs verschilt afhankelijk van de substantie. Cannabis zorgt voor gevoelens van euforie, ontspanning en loomheid. Hierdoor neemt de reactietijd toe, de coördinatie vermindert en het geheugen raakt aangetast. Complexe rijtaken, waarbij de aandacht gelijktijdig over verscheidene taken moet worden verdeeld, kunnen hierdoor slechter worden uitgevoerd.

Stimulerende drugs zoals amfetamines, ecstasy en cocaïne zorgen dan weer voor een alert en energiek gevoel. Dit leidt tot overmoedigheid, waardoor je sneller en agressiever gaat rijden. Bestuurders onder invloed van stimulerende drugs nemen vaak meer risico, terwijl hun controle over het voertuig net minder wordt.

Hoe verloopt een drugscontrole?

Rijden onder invloed van illegale drugs is absoluut verboden. Wanneer je wordt tegengehouden tijdens een drugscontrole mag je je tegenwoordig verwachten aan een speekseltest. Vroeger werd je onderworpen aan fysieke proeven en moest je een urine- of bloedstaal afstaan. De nieuwe methode is eenvoudiger en goedkoper.

Wanneer de speekseltest positief is, dan krijgt je onmiddellijk een rijverbod van 12 uur opgelegd of wordt door de Procureur des Konings je rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken. Er volgt ook een bloed- of speekselanalyse in een labo. Enkel als deze analyse positief is volgt een bestraffing. De wet op rijden onder invloed van verdovende middelen gaat uit van een nultolerantie en de straffen zijn niet mals. Bij een overtreding voorziet de wet geldboetes tussen €1600 en €16000.

Waar loop ik het meeste kans op een boete?

Volgens het veiligheidsinstituut VIAS is het aantal drank- en drugscontroles de laatste jaren flink toegenomen. Bovendien wordt rijden onder invloed tegenwoordig ook zwaarder bestraft.  Het aantal keren dat een rijverbod wordt uitgeschreven verschilt wel enorm van regio tot regio. In Antwerpen worden over het algemeen de meeste pv’s uitgeschreven. In vergelijking bengelen de provincies Limburg en Waals-Brabant onderaan de ladder. Deze verschillen zijn te wijten aan de vrijheid die de verschillende politiezones en parketten hebben bij het opstellen van hun lokale aanpak

 

Reed je onder invloed van drugs en werd je betrapt? Of heb je nog andere vragen in verband met druggebruik in het verkeer? Neem contact op met de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 3955 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!