Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekent 001 persoon een verkeersboete!

<< Keer terug naar het nieuwsoverzicht

Verkeersboete voor het filmen van een ongeluk?

Op woensdag 2 mei ging een vrachtwagen op de E40 ter hoogte van Erpe-Mere door de middenberm. Het ongeval zorgde niet enkel voor heel wat verkeershinder in beide richtingen, maar blijkbaar ook voor heel wat ‘kijkplezier’. De wegpolitie constateerde dat tal van autobestuurders in de file met hun smartphone foto’s en filmpjes van het ongeluk maakten. Wie hierop betrapt werd mag zich echter aan een verkeersboete verwachten.

 

Welke verkeersboete krijg je voor het filmen van een ongeluk?

De wegpolitie van Oost-Vlaanderen had de handen vol in Erpe-Mere! Niet in het minst met het opmaken van pv’s. Een vijftigtal bestuurders werden immers betrapt op het fotograferen of filmen van het ongeluk. Gsm-gebruik achter het stuur uiteraard bij wet verboden en wordt dan ook bestraft met een verkeersboete van € 116.

Of de betrokkenen enkel een verkeersboete krijgen of ook een vervolging riskeren, hangt af van welke inbreuken precies werden vastgesteld en hoe het pv wordt opgesteld.

 

Wanneer riskeer je een vervolging?  

Wie er met een verkeersboete van afkomt, mag zich gelukkig prijzen. In april mocht een 24-jarige man uit Genk zich verantwoorden bij de Tongerse strafrechter. De man haalde tijdens een politiecontrole zijn gsm boven en begon de agenten te filmen. Daarna plaatste hij herkenbare screenshots van het filmpje op Facebook, samen met de namen van de agenten en de nodige beledigingen.

De man staat niet terecht voor die foto’s maar wel omdat hij het filmpje maakte”, zo verduidelijkte de procureur tijdens de zitting. Hoewel er geen strafbaarstelling is die zegt dat je agenten in functie niet mag filmen, dien je daar alsnog een rechtsgrond voor te hebben.

 

Welke invloed heeft filmen op de file?

Natuurlijk heeft het filmen van een ongeval nog andere gevolgen dan een verkeersboete of vervolging. Het is zelfs levensgevaarlijk. "Filmen achter het stuur is dus onveilig voor de bestuurder zelf, maar ook voor de hulpdiensten, want het kan zijn dat je door te filmen naar de plaats van het ongeval toe rijdt.”, zo sprak de woordvoerder van de federale politie in 2017 naar aanleiding van een gelijkaardige situatie.

Bovendien creëer je zo ook een accordeonfile en dus nog meer fileleed dan het ongeval aan zich veroorzaakt. Dat kunnen we wel missen tijdens een ochtendspits als deze waarbij de file meer dan 300 kilometer bedraagt!

 

Zelf betrapt op een verkeersovertreding? Bereken je boete hieronder met onze handige boetcalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel