Verkeersboete niet betaald? Douane neemt auto in beslag

De douane kan sinds 1 januari de wagen van álle wanbetalers in beslag nemen. Een machtiging van een beslagrechter is daarvoor niet meer nodig.
  • Sinds 1 januari kunnen douaniers álle wanbetalers aan de kant van de weg zetten en hun wagen in beslag nemen.
  • Een machtiging van een beslagrechter is daarvoor niet meer nodig.
  • Wie na 10 dagen zijn schuld nog steeds niet heeft vereffend, ziet zijn wagen zelfs verkocht worden.

Sinds 1 januari kan de douane álle automobilisten die hun verkeersboete niet hebben betaald, aan de kant van de weg zetten. Niet alleen mensen met een openstaande verkeersboete of een niet betaalde verkeersbelasting zien hun wagen in beslag genomen worden, ook zij die een boete hebben voor bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol of drugs, geweld of fraude, zijn hun auto dus kwijt.

Meer werk voor douaniers

Een douanier kan al langer een wagen in beslag nemen als hij merkt dat een bestuurder met een niet verzekerde of niet gekeurde wagen rijdt, of als hij een verkeersboete of zijn verkeersbelasting niet heeft betaald. Nu douaniers álle wanbetalers zonder pardon aan de kant kunnen zetten, zullen ze dus voortaan wel wat meer werk hebben. Ook de wagen van diegenen met een openstaande douane- of accijnsschuld of een niet-betaalde penale boete (boete voor een misdrijf) zullen worden geïmmobiliseerd.

Gevolgen niet betalen verkeersboete

De wetgever gaat hiermee de strijd aan met álle wanbetalers. Sinds het begin van dit jaar moeten douaniers dus steeds controleren of de automobilist van het voertuig nog een openstaande schuld heeft. Zij die deze niet meteen vereffenen, zijn hun voertuig dus kwijt. De wagen wordt dan onmiddellijk in beslag genomen. Daarvoor is een machtiging van een beslagrechter zelfs niet meer nodig.

Zij die na 10 dagen nog steeds weigeren te betalen, zien hun wagen zelfs verkocht worden. Tot nu toe hadden automobilisten 30 dagen de tijd om hun schuld te vereffenen. In eerste instantie wordt de opbrengst van de verkoop gebruikt om douaneschulden af te lossen, daarna volgt de vereffening van andere schulden. Voor voertuigen die voor 1 januari in beslag werden genomen, wordt de procedure wel nog afgehandeld volgens de oude regels.

Beging je een overtreding, dan mag je een verkeersboete in de bus verwachten. Ben je benieuwd hoe hoog die zal zijn, maak dan gebruik van onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5593 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!