Minder boetes te hard rijden voor Nederlanders

Nederlandse automobilisten kregen in de eerste helft van 2016 in België minder boetes voor te hard rijden, maar zijn wel koploper in andere verkeersboetes.
  • Nederlandse automobilisten kregen in België minder boetes voor te hard rijden.

  • Ze waren wel koploper in andere verkeersovertredingen, zoals rijden zonder autogordel.

  • Nederlanders die in ons land een verkeersboete krijgen, moeten die sinds 1 juni vorig jaar ook daadwerkelijk betalen.

Uit cijfers van de Belgische verkeerspolitie blijkt dat Nederlandse bestuurders in de eerste 6 maanden van vorig jaar minder boetes voor te hard rijden kregen in ons land. Ze werden wel meer betrapt op het rijden onder invloed van alcohol, het negeren van een rood stoplicht en het rijden zonder autogordel.

Minder boetes te hard rijden

Van de 127.457 buitenlandse bestuurders die in de eerste helft van 2016 op Belgische wegen werden geflitst, kwam de meerderheid uit Frankrijk (46.892, -12 procent). De Nederlanders eindigden op de 2de plaats (43.709, -10 procent) en de top 3 wordt vervolledigd door de Duitsers (13.575, -3 procent).

Nederlandse automobilisten kregen dus minder boetes voor te hard rijden, maar zijn wel koplopers in andere verkeersovertredingen, zoals door rood licht rijden (2.012, +89 procent) en rijden zonder autogordel (487, +24 procent). Bij de boetes voor rijden onder invloed van alcohol eindigden de Nederlanders op de 2de plaats met 214 bekeuringen (+38 procent), de Fransen op de 1ste plaats met 645 boetes (+16 procent), de Luxemburgers op de 3de plaats met 116 bekeuringen (-9 procent) en de Duitsers op plaats 4 met 49 boetes (+53 procent).

Verkeersboetes moeten worden betaald

Sinds 1 juni 2016 moeten Nederlanders die in België een verkeersboete krijgen, die ook effectief betalen. Dan ging namelijk de automatische gegevensuitwisseling tussen beide landen van start. Door deze nieuwe maatregel kan de Belgische politie de Nederlandse databank raadplegen bij de opsporing van de identiteitsgegevens van de verkeersovertreders.

Daarmee bekrachtigde ons land het verdrag over het uitwisselen van persoonsgegevens. Sinds november 2014 maakte een Europese richtlijn die uitwisseling al mogelijk bij het negeren van een rood licht, snelheidsovertredingen, het niet dragen van de autogordel, het bellen of sms’en achter het stuur en het rijden onder invloed van alcohol.

Werd je geflitst? Te hard rijden en boetes gaan meestal hand in hand. Wil je weten hoe hoog je snelheidsboete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5522 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!