Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 002 personen een verkeersboete!

<< Keer terug naar het nieuwsoverzicht

Alcoholcontroles oudejaar: 1 op 10 wil dronken rijden

  • De politie maakt zich op om tijdens oudejaarsnacht extra alcoholcontroles uit te voeren.
  • Ongeveer 1 op 10 Belgen wil toch dronken achter het stuur kruipen.
  • Een groot deel van de automobilisten gelooft in wondermiddeltjes om alcohol sneller af te breken.

Met oudejaar in aantocht maakt de politie zich op om extra alcoholcontroles uit te voeren, en dit in het kader van de huidige BOB-campagne. Daarom nemen de meeste Belgen hun voorzorgen om tijdens oudejaarsnacht niet te moeten rijden. Maar uit een enquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat bijna 8 procent van de Belgen toch van plan is om 7 glazen alcohol of meer te drinken en achter het stuur te kruipen. Bovendien gelooft 10 procent in wondermiddeltjes om alcohol af te breken.

Extra alcoholcontroles, meer voorzorgsmaatregelen

Om aan de extra alcoholcontroles te ontsnappen viert 1 op 3 van de Belgen oudejaar gewoon thuis. Zo’n 25 procent van de Belgen kiest een BOB. Deze voorzorgsmaatregel is vooral populair bij mensen onder de 34 (42 procent). Eén op de 7 Belgen blijft dan weer slapen op hun feestlocatie. Drie kwart van de ondervraagden die met de wagen op stap gaan, zegt helemaal niet te drinken of maximaal 3 glazen te consumeren. Bovendien zegt het merendeel van de 8 procent die 7 glazen of meer wil drinken, dat ze dan nog in staat zijn om te rijden.

Wondermiddeltjes om alcohol sneller af te breken

Het menselijk lichaam breekt gemiddeld 0,15 promille alcohol per uur af. Het BIVV wijst erop dat dit proces op geen enkele manier kan worden versneld. Toch gelooft een groot van de Belgen in zogenaamde wondermiddeltjes. Zo denkt 10 procent, en 16 procent van de ondervraagden jonger dan 34, dat door veel te eten alcohol sneller wordt afgebroken. Ongeveer 4 procent denkt dan weer dat koffie helpt, terwijl dat net de werking van alcohol verlengt.

Tot slot blijkt uit de enquête, waarbij 1.000 Belgen werden ondervraagd, dat de overgrote meerderheid van de bestuurders het erg goed doet. Het BIVV roept de anderen op om, zoals de meeste automobilisten, ook de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen als ze tijdens oudejaarsnacht een glaasje te veel willen drinken.

Blies je positief tijdens één van de vele alcoholcontroles en wil je weten hoe hoog de boete zal zijn? Laat die dan berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel