Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 007 personen een verkeersboete!

<< Keer terug naar het nieuwsoverzicht

Wat met verklikkers van flits- en alcoholcontroles?

 

Onlangs vertelde minister van Verkeer Ben Weyts dat maar liefst 65% van de mensen die bij een alcoholcontrole positief blazen boven 0,8 promille zit. Hij vindt dat sensibiliseringscampagnes een grote rol spelen in het aanpakken van die “hardleerse bestuurders”, maar wil ook graag in actie komen tegen verklikkers van alcoholcontroles. Maar welke verklikkers bestaan er allemaal? Wat zijn de straffen voor dronken rijden? Dat ontdek je met Boetecalculator.

 

Wat zijn verklikkers van flits- en alcoholcontroles?

Met verklikkers gebruikt Weyts een ruime term die slaat op allerhande soorten weggevers voor alcoholcontroles en andere controlemaatregelen. Automobilisten registreren flits-, politie- en alcoholcontroles in de voorziene app of pagina, die vervolgens de locaties meedelen aan andere bestuurders. Die kunnen dan de controle omzeilen via sluipwegen of hun rijgedrag aanpassen.

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen verklikkers en detectoren. Verklikkers houden in principe enkel rekening met vaste flitsers en langdurige alcoholcontroles. Daarentegen is radardetectie wel verboden. Dat zijn toestellen die nabije flitsers opsporen en zo de bestuurder de kans geven nooit geflitst te worden.

 

Wat voor verklikkers bestaan er allemaal?

De meest gekende verklikkers zijn wellicht toepassingen zoals Waze en Coyote. Die combineren gps-diensten met waarschuwingen voor controles en flitspalen. Bovendien kan de gebruiker zelf meldingen toevoegen om andere automobilisten te waarschuwen. Ook andere soorten controles zoals voor zwartrijders op het openbaar vervoer waarschuwen gebruikers via dit soort apps.

Daarnaast bestaan er ook toegewijde facebookpagina’s om te verklikken. Wanneer je die liket, krijg je meldingen over allerhande controles die mensen zelf insturen. Zo heeft de facebookpagina ‘Alcoholcontrole’ momenteel 35.622 likes, die van ‘Politiecontrole?’ 241.397.

 

Welke maatregelen kunnen die verklikkers tegenhouden?

Minister Weyts zou alle vormen van verklikken willen verbieden, net zoals dat bij radardetectie gebeurde en in Frankrijk al de norm is. Hij vindt die verklikkers nogal hypocriet, aangezien iedereen het erover eens is dat dronken rijden echt niet kan, maar vreest dat een verbod een onpopulaire maatregel zou zijn. Daarom zet hij sterk in op bliksemcontroles zoals die van de BOB-campagne die verklikkers te slim af zijn.

 

Wat als ik positief blies bij een alcoholcontrole? Welke boete kan ik verwachten wanneer ik geflitst werd? Vraag raad aan de specialisten van Boetecalculator.

 

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel