Ga ik voor een dashcam?

Waarom zou je een dashcam kopen? Welk nut heeft zo’n camera in je auto? Leg dat verkeersmisdrijf vast op film met Boetecalculator.

 

Al een paar keer kon je op het nieuws en in de krant onverantwoord rijgedrag zien aan de hand van camerabeelden. Een verkeersmisdrijf of –overtreding gaat zo snel de wereld rond. Die beelden werden dan gemaakt met een dashcam. Maar wat is een dashcam exact? Welke nut kan een dashcam bij jou hebben? Dat ontdek je hier.

 

Wat is een dashcam?

Met een dashcam wordt er niet zomaar een camera bedoeld. Het is er eentje die speciaal ontworpen is om in de auto de weg voor je te filmen. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, staat de camera niet altijd op je dashboard. Sommige hangen net zoals een gps-toestel aan je voorruit. Zo hebben ze duidelijk zicht op de weg voor je en op mogelijke overtreders of chauffeurs die een verkeersmisdrijf begaan.

 

De camera ziet alles wat jij ziet en de meeste nemen op in HD. Die opname start ook zodra de auto in beweging is. Je hoeft dus niets zelf te doen. Handig! Het geheugen van je camera geraakt ook nooit vol. Die heeft namelijk detectoren waarmee hij waarneemt of er plotse rembewegingen of schokken zijn. De minuten voor, tijdens en na ongewoon rijgedrag worden dan meteen opgeslagen.

 

Waarom zou ik een dashcam installeren?

Een dashcam kan je om verschillende redenen aanschaffen. Vooral wanneer je in een ongeluk betrokken bent of een boete wil aanvechten, kunnen de beelden goed uitkomen. Vooral bij zware verkeersmisdrijven zoals vluchtmisdrijf is een heldere foto van de nummerplaat van de dader heel waardevol.

 

Waarom zou ik geen dashcam kopen? In de praktijk gaat het meestal vlot op de baan. Je komt maar weinig iets tegen waarbij dashcambeelden nuttig zouden zijn. Bovendien filmt de dashcam enkel voor je auto. Als er iemand achter je een verkeersmisdrijf of –overtreding begaat, heb je dus geen beelden

 

Welke waarde hebben dashcambeelden in de rechtbank?

Dashcams werden lang niet aanvaard in de rechtbank. Vooral het idee dat de beelden manipuleerbaar zouden zijn schrokken af. In België erkent de rechtbank dashcambeelden wel in gevallen van verkeersmisdrijf of –overtreding. Je moet wel voorzichtig zijn met de beelden. Deelde je ze al op social media? Dan zijn ze niet meer aanvaardbaar als bewijs. Stel je dus zeker goed op de hoogte van de privacywet voor je aan de slag gaat met je beelden.

 

Filmde je een verkeersmisdrijf- of overtreding met je dashcam? Beging je zelf een overtreding op camera? Contacteer dan de specialisten van Boetecalculator voor meer info.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5359 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!