Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 005 personen een verkeersboete!

<< Keer terug naar het nieuwsoverzicht

GSM achter het stuur? - Boetecalculator

  • Weer dodelijk ongeval door gsm-gebruik
  • Oplossing al in gebruik door bedrijfswagens
  • Verkeersboetes voor gsm achter het stuur
  • Nieuwe campagne van 16/10/2017 tot 12/11/2017

 

We weten het maar al te goed: gsm’en achter het stuur is gevaarlijk! “Door onze fear of missing out lopen we een groot risico te missen wat er voor onze neus in het verkeer gebeurt, met alle gevolgen van dien”, aldus Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts. De gsm achter het stuur gebruiken, is niet voor niets een verkeersovertreding van de tweede graad. En daarom start op 16 oktober een intensieve mediacampagne via alle mogelijke kanalen om gsm-gebruik in de auto te ontraden. Gebruik jij soms je gsm achter het stuur terwijl je bijvoorbeeld in de file staat? Lees dan zeker dit artikel!

 

Weer dodelijk ongeval door gsm-gebruik

Na een dodelijk ongeval op de E34 in september, waarbij een man omkwam met de gsm nog in de hand, pleit minister Weyts voor strengere politiecontroles op dit type verkeersovertreding. Dit is immers geen alleenstaand feit: dagelijks zouden er 16 doden vallen op Europese wegen omdat de bestuurder zijn gsm niet links kan laten liggen. Maar waarom checken we onze gsm zo vaak achter het stuur? Blijkbaar is sms een grote boosdoener. 44% begaat deze verkeersovertreding om te checken of er een bericht is binnengekomen, 43% om een sms te lezen en 29% zelfs om een sms te versturen.

 

Oplossing al in gebruik door bedrijfswagens

Onder bestuurders tussen de 26 en 35, bedrijfswagenbestuurders, zelfstandigen en zij die jaarlijks meer dan 30.000 km afleggen, is het hoogste risicoprofiel goed voor elke keer ruim een derde van de bestuurders. “Er bestaan applicaties die de smartphone blokkeren tijdens het rijden en die automatisch een bericht sturen naar wie de bestuurder probeert te bereiken”, legt Weyts uit. “Voor bazen is het een kleine moeite om hun personeel verplicht zo’n app te laten gebruiken.” Volgens een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft 13% van de bestuurders met een bedrijfswagen nu al zo’n app, tegenover 4% van de anderen. Is het voorkomen van deze verkeersovertreding en de mogelijke gevolgen ervan dan echt zo eenvoudig? Meer zelfs: sinds juli kunnen bedrijven die ervoor zorgen dat de gsm’s van hun vrachtwagenchauffeurs geblokkeerd worden, subsidies aanvragen. Weyts wil hier ook graag andere bedrijven met bedrijfswagens toe aansporen.

 

Verkeersboetes voor gsm achter het stuur

Wie betrapt wordt op dit type verkeersovertreding mag zich uiteraard aan een verkeersboete verwachten. Betaal je de verkeersboete onmiddellijk dan bedraagt ze 110 euro. Indien je zaak voor de politierechtbank komt, riskeer je een verkeersboete tussen 160 en 2000 euro alsook een rijverbod. Telefoneren in de auto mag wel als je hiervoor een handvrije-kit gebruikt. Het is daarbij wel belangrijk dat er zoveel mogelijk is voorgeprogrammeerd zodat je zo min mogelijk toetsen dient in te drukken.

 

Nieuwe campagne van 16/10/2017 tot 12/11/2017

De Vlaamse stichting Verkeerskunde lanceerde de website beloofd.be waarop ook jij je belofte aan familie en vrienden kan registreren om voortaan niet meer te sms’en, mailen, appen of bellen terwijl je rijdt. De bijhorende affiche die langs de Vlaamse hoofdwegen zal prijken, toont een bestuurder die zijn aandacht bij de weg houdt met daarbij de slogan ‘papa heeft beloofd niet te gsm’en als hij rijdt’ en de baseline ‘beloof het ook op BELOOFD.be.

 

Toch een verkeersovertreding begaan? Bereken hier je boete met onze handige boetecalculator

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel