Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 006 personen een verkeersboete!

<< Keer terug naar het nieuwsoverzicht

Verkeersovertreding: zeg niet te gauw ’t is weer een vrouw! - Boetecalculator

  • Begaan vrouwen minder verkeersovertredingen dan mannen?
  • De cijfers liegen er niet om: de meeste inbreuken worden door mannen gepleegd.
  • 47% van de Belgische vrouwelijke bestuurders kreeg nog nooit een verkeersboete.

 

Vorige week zagen we in het nieuws dat vanaf 2018 het rijverbod voor vrouwen in Saudi-Arabië tenietgedaan wordt. Vrouwen mogen er dus eindelijk een rijbewijs halen en legaal achter het stuur kruipen. Saudi-Arabië was het enige land waar er nog een dergelijk rijverbod geldig was. Een wet kunnen we het eigenlijk zelfs niet noemen. Het was eerder een ongeschreven regel die door invloedrijke geestelijke gezagsdragers in stand gehouden werd. Nochtans bewijzen de Belgische statistieken dat vrouwen minder verkeersovertredingen begaan.

 

“Mannen zijn nu eenmaal grotere verkeersovertreders dan vrouwen”, bevestigde Stef Willems van het BIVV eerder dit jaar al naar aanleiding van de cijfers uit de mobiliteitsbarometers van de VAB. “Of het nu gaat over het gebruik van verdovende middelen, een gsm, het niet dragen van de gordel of om te snel rijden: mannen zijn sneller geneigd zichzelf te overschatten en machogedrag te vertonen”, vult hij aan. Ook verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is van mening dat vrouwen minder kilometers doen, maar bovendien veel voorzichter zijn dan mannen waardoor ze minder verkeersovertredingen begaan.

 

De cijfers liegen er inderdaad niet om! Bij maar liefst 83% van de verkeersovertredingen wegens rijden onder invloed van alcohol zat een man achter het stuur. Bij bestuurders die werden betrapt op rijden onder invloed van drugs, ging het zelfs om 94%. Ook 84% van de inbreuken met een rijbewijs, zoals rijden zonder rijbewijs of het negeren van een rijverbod, werden gepleegd door een man. In 2015 voerde het BIVV ook eens een diepteonderzoek uit naar het verplicht gebruik van de autogordel. Gemiddeld worden er immers 200 chauffeurs per dag beboet voor deze verkeersovertreding. En wat blijkt? Inderdaad: vooral mannen worden hierop betrapt. Maar liefst 4 keer meer dan vrouwen.

 

Uit een eerder bericht bleek al dat 47% van de vrouwelijke Belgische automobilisten nog nooit een verkeersboete kreeg. Bij de mannen is dat maar 27%. En deze goede punten voor vrouwelijke bestuurders, reiken verder dan onze landsgrenzen. Bij onze noorderburen kan je zelfs een autoverzekering speciaal voor vrouwen afsluiten. Gewoon omdat vrouwen minder schade berokkenen op de weg.

 

Zelf betrapt op een verkeersovertreding? Bereken je boete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel