Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekent 001 persoon een verkeersboete!

Hoe maakt een alcoholslot alcoholcontroles voor mij overbodig?

Man drinkt bier in de auto en riskeert een boete bij een alcoholcontrole. - Boetecalculator

In 2018 onderging de wetgeving rond het alcoholslot een grondige facelift. Het is uiteraard algemeen geweten dat drinken en rijden niet samengaan. Een alcoholslot lijkt op het eerste gezicht dan een ideale oplossing. Nochtans was het geen succesverhaal tot de wetswijziging op 1 juli 2018. De nieuwe versie van de wet moet de oplegging van zo’n slot aanmoedigen bij rechters en de Belgische verkeersveiligheid opkrikken. Ontdek hier hoe dat in zijn werk moet gaan.

Wat is een alcoholslot precies?

Een alcoholslot is een soort van extra bescherming bij auto’s vooraleer ze starten. Het is geen beveiliging tegen inbrekers, maar wel tegen dronken chauffeurs. Het gaat om een blaastoestel in de auto dat is verbonden met de software van de auto. Vooraleer je kan beginnen rijden, moet je in het toestel blazen, precies zoals bij een alcoholcontrole.

Als de hoeveelheid alcohol die je uitademt kleiner is dan 0,09 mg/l uitgeademde alveolaire lucht, dan zal je auto starten. Is de hoeveelheid alcohol groter of gelijk aan 0,09 mg/l UAL, dan krijg je je auto niet gestart. Hoe maakt een alcoholslot controles overbodig? Heel simpel, je kan gewoonweg niet rijden met een glaasje te veel op.

Wat zegt de nieuwe wetgeving?

Dat je bij een alcoholcontrole een boete mag verwachten als je gedronken hebt, wist je al. Maar sinds juli 2018 loop je ook meer kans op een alcoholslot. Vanaf 0,2 promille alcohol in het bloed ben je strafbaar en vanaf 0,8 promille kan de rechter beslissen je een alcoholslot op te leggen. Vanaf 1,8 promille is hij daartoe verplicht.

Voor mensen die hardleers zijn, is de wet nog wat strenger. Word je binnen de drie jaar na een veroordeling voor dronken rijden opnieuw betrapt bij een alcoholcontrole, en blaas je 1,2 promille of meer? Dan is de rechter ook verplicht je een alcoholslot op te leggen. Daarenboven moet je opnieuw je rijexamens doen, slagen voor medische en psychologische tests en krijg je een bijkomend rijverbod.

Hoe zag de oude wetgeving eruit?

Voor juli 2018 was de situatie anders. Rechters waren toen niet verplicht een alcoholslot op te leggen. Ze hadden gewoon de mogelijkheid het te doen vanaf 0,8 promille. Het werd echter vrij weinig toegepast. Van 2010 tot 2018 werd amper 69 keer een alcoholslot opgelegd aan chauffeurs die tegen de lamp liepen bij een alcoholcontrole.

Vroeger hadden rechters ook de keuze uit een verplichte termijn van 1 tot 5 jaar of levenslang. In de nieuwe wetgeving is die termijn teruggebracht naar maximaal 3 jaar of levenslang.

Welke boete riskeer ik bij een alcoholcontrole waarvoor ik niet slaag? Wat als ik alcoholcontroles probeer te vermijden? Vraag advies aan de experts van Boetecalculator of bereken hieronder heel eenvoudig je boete.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel