Wat is de procedure voor een speekseltest?
Wat als je weigert mee te werken?
Hoe accuraat is het resultaat?

Een laborante onderzoekt een staal. Na positieve speekseltest volgt bloedanalyse. - Boetecalculator

Bij onze noorderburen werd hij pas in juli 2017 ingevoerd, maar in België wordt hij al wat langer ingezet door de politie. We hebben het over de speekseltest. Wat zijn je rechten als bij een controle ene speekseltest moet afleggen? En hoe betrouwbaar is het resultaat?

Wat is de procedure voor een speekseltest?

Aan de kant gezet voor een alcoholcontrole? Enkel wanneer er een sterk vermoeden is van druggebruik zal de politie je onderwerpen aan een speekseltest. Dit vermoeden dient eerst gestaafd te worden aan de hand van een gestandaardiseerde checklist. Deze benoemt verschillende uiterlijke tekenen van druggebruik, onderverdeeld in 7 rubrieken.

Kan de politie minimum 3 uiterlijke kenmerken, verdeeld over minstens 2 rubrieken aankruisen dan zal je worden onderworpen aan een speekseltest.

Wat als je weigert mee te werken?

Hoewel de Belgische wet de mogelijkheid voorziet om een speekseltest te weigeren, kan je toch best meewerken. Als je weigert moet de politie namelijk een dokter oproepen om je motief te beoordelen. Stelt deze vast dat je motief geen wettelijke reden voor weigering is, draai je op voor alle kosten voor zijn tussenkomst en krijg je alsnog een rijverbod van 12 uur.

Voor het weigeren van een speekseltest of de daaropvolgende speeksel- of bloedanalyse gelden dus dezelfde straffen als bij een positieve test of analyse. Meewerken tijdens een drugs- of alcoholcontrole is de boodschap!

Hoe accuraat is het resultaat?

Gezien de stijging van het aantal inbreuken tegen drugs in het verkeer is de politie genoodzaakt niet enkel de alcoholcontroles, maar ook de drugscontroles op te drijven. In 2014 vonden 10000 speekseltests plaats, in 2018 waren het er al meer dan 30000.

Helemaal betrouwbaar zijn speeksteltests niet. In juni 2017 verscheen in de krant dat ongeveer 1 op de 10 speekseltesten een vals-positief resultaat geeft. Deze cijfers werden nog eens bevestigd in een VTM-reportage in september 2018. Een oplossing voor dit probleem is er voorlopig niet. Je zal altijd rekening moeten houden met een bepaalde foutenmarge. Onder meer medicatie kunnen een vals-positieve test uitlokken.

Drugs beïnvloeden je rijstijl. Werd je zelf onderworpen aan een alcoholcontrole of drugstest? Bereken hieronder je boete of stel je vraag onmiddellijk aan de medewerkers van Boetecalculator.

  • Posted in Drugs
  • Comments Off on Hoe betrouwbaar is de speekseltest?

Comments are closed.