Bereken zelf jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

Bereken nu jouw boete!
 
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Resultaat

Op dit moment berekenen 006 personen een verkeersboete!

Hoe betrouwbaar is de speekseltest?

De foto toont een laborante die tests uitvoert. Na een drugs- of alcoholcontrole volgt er steeds een analyse.

Bij onze noorderburen werd hij pas vorige zomer ingevoerd, maar in België wordt hij al langer door de politie gebruikt. We hebben het over de speekseltest. Wat zijn je rechten als je bij een alcoholcontrole ook een speekseltest moet afleggen? En hoe betrouwbaar is het resultaat?

Wat is de procedure voor een speekseltest?

Aan de kant gezet voor een alcoholcontrole? Enkel wanneer er een sterk vermoeden is van druggebruik zal de politie je onderwerpen aan een speekseltest. Dit vermoeden dient eerst gestaafd te worden aan de hand van een gestandaardiseerde checklist. Deze benoemt verschillende uiterlijke tekenen van druggebruik, onderverdeeld in 7 rubrieken.

Kan de politie minimum 3 uiterlijke kenmerken, verdeeld over minstens 2 rubrieken aankruisen dan zal je worden onderworpen aan een speekseltest.

Wat als je weigert mee te werken?

Hoewel de Belgische wet de mogelijkheid voorziet om een speekseltest te weigeren, kan je toch best meewerken. Als je weigert moet de politie immers een dokter oproepen om je motief te beoordelen. Stelt deze vast dat je motief geen wettelijke reden voor weigering is, draai je op voor alle kosten voor zijn tussenkomst en krijg je alsnog een rijverbod van 12 uur.

Voor het weigeren van een speekseltest of de daaropvolgende speeksel- of bloedanalyse gelden dus dezelfde straffen als bij een positieve test of analyse. Meewerken tijdens een drugs- of alcoholcontrole is de boodschap!

Hoe accuraat is het resultaat?

Gezien de stijging van het aantal inbreuken tegen drugs in het verkeer is de politie genoodzaakt niet enkel de alcoholcontroles, maar ook de drugscontroles op te drijven. Nadat in 2016 een recordaantal speekseltesten werd uitgevoerd, besloot de regering in 2017 maar liefst 36000 testers aan te kopen. In juni werd echter meer dan 10% van de positief bevonden bestuurders vrijgepleit door de daaropvolgende bloedanalyse.

De fabrikanten van de speekseltests hebben hier voorlopig geen antwoord op. Wel wordt er steeds gezocht naar mogelijkheden om de tests te verfijnen.

Drugs beïnvloeden je rijstijl. Werd je zelf onderworpen aan een alcoholcontrole of drugstest? Bereken hieronder je boete of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw verkeersboete!

Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Selecteer jouw overtreding:

Deel dit artikel