Welke verkeersregels gelden in een speelstraat?

Voor een speelstraat gelden er bepaalde verkeersregels die moeten gerespecteerd worden. Ben jij op de hoogte van die verkeersregels?
  • Aan welke voorwaarden moet een straat voldoen om een speelstraat te worden?

  • Welke verkeersregels gelden in een speelstraat?

  • Mag je zomaar een speelstraat inrijden?

Wie tijdens de zomermaanden rondtoert in België ziet er de laatste jaren meer en meer verschijnen. Speelstraten zijn populair in België. Helaas zijn niet alle bestuurders even goed op de hoogte van de verkeersregels die gelden in een speelstraat. Wie zich echter niet aan de regels houdt, begaat een verkeersovertreding van de 3de graad. En dan riskeer je een verkeersboete uiteraard. Maar aan welk bord herken je een speelstraat en wat zijn de geldende regels?

 

Een speelstraat kan enkel worden aangevraagd bij de gemeente voor een straat die in een woonzone ligt, waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt en waar geen openbaar vervoer door de straat rijdt. Bovendien moeten ook de omliggende straten bereikbaar blijven en moeten voldoende bewoners akkoord gaan met de inrichting van de speelstraat.

 

De speelstraat is op vaste dagen, binnen vaste tijdstippen volledig voorbehouden voor spelende kinderen. Als de straat dus is afgesloten met het verkeersbord C3 (verboden toegang) en het onderbord met ‘speelstraat’ dan moet je je met de auto aan bepaalde verkeersregels houden. In deze speelstraat hebben kinderen en voetgangers immers voorrang op alle andere weggebruikers.

 

Enkel de bewoners van de straat, mensen die er een garage hebben, prioritaire voertuigen en mensen met een vergunning mogen met hun voertuig door de speelstraat rijden. En dat moet je stapvoets doen. Je moet met je auto de doorgang vrij houden voor de voetgangers en spelende kinderen, hen voorrang verlenen en indien nodig stoppen. Je mag dus niemand hinderen met de auto of in gevaar brengen. Hou je je niet aan deze verkeersregels dan bega je een overtreding van de derde graad.

 

Zelf een verkeersbord genegeerd of een andere overtreding begaan? Bereken hier je verkeersboete met onze handige boetecalculator. 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5335 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!