Snelheidsovertredingen: vandaag nieuwe flitsmarathon

Sinds deze ochtend 6 uur houdt de politie een nieuwe flitsmarathon: 24 uur lang controleren agenten of bestuurders geen snelheidsovertredingen begaan.
  • Vandaag wordt er voor de zevende keer een flitsmarathon georganiseerd.

  • Zo’n 900 politieagenten controleren 24 uur lang of automobilisten geen snelheidsovertredingen begaan.

  • Flitsmarathons worden ruim op voorhand aangekondigd, maar toch laat een groot aantal bestuurders zich verrassen.

  • Op jaarbasis is het aandeel van het aantal buitenlandse snelheidsduivels gedaald, en dit door gerichtere controles en onmiddellijke betalingen.

Vandaag - al vanaf 6 uur ’s ochtends - staat een nieuwe flitsmarathon op het programma: 24 uur lang wordt er gecontroleerd op snelheidsovertredingen. Het is de zevende keer dat de politie zo’n flitsmarathon organiseert. Daarbij worden honderden agenten ingezet om op zo’n 900 locaties te controleren, en dit op zowel snel- als gewest- en lokale wegen.

Flitsmarathon op voorhand aangekondigd

De flitsmarathon werd ruim van tevoren aangekondigd. Nu rijst natuurlijk de vraag of deze controles daardoor hun effect niet zullen missen. Volgens mobiliteitsorganisatie Touring neem je inderdaad het verrassingseffect weg, maar blijft de pakkans wel even groot. Je weet immers nooit waar de flitscamera’s precies staan opgesteld. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het heel effectief is om grote acties op voorhand aan te kondigen. Het werkt sensibiliserend dat mensen dagen vooraf en nadien over de flitsmarathon praten.

Bestuurders laten zich echter nog steeds vangen. Dat bewijzen ook de cijfers van vorig jaar. Toen werden 32.000 snelheidsovertredingen vastgesteld, of zo’n 6 procent van de gecontroleerde automobilisten. Touring hoopt wel dat de politie enkel controleert op logische locaties, waar het echt verkeersonveilig is. Het mag geen dag zijn om de staatskas te spijzen.

Vorig jaar 1,25 miljoen snelheidsovertredingen

Vorig jaar werden 1,25 miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld tijdens controles op snel- en gewestwegen. Dat zijn er ongeveer 47.000 minder dan in 2015. De oorzaak ligt vooral bij buitenlandse snelheidsovertreders. Hun aandeel is afgenomen van 352.000 tot 309.000 processen-verbaal (-13 procent). De verklaring voor deze daling ligt in het feit dat buitenlandse automobilisten steeds vaker onmiddellijk moeten betalen na hun overtreding. Dat kan als ze op heterdaad worden betrapt, met snelheidscontroles langs de weg. De betaalterminal wordt bovengehaald, en het geld gaat onmiddellijk van de rekening. Daardoor wordt de boodschap almaar duidelijker: door België scheuren zonder boete is voltooid verleden tijd!

Boetes voor snelheidsovertredingen kunnen hoog zijn. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5359 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!